Андрій Любка: «Це проект, який сполучає різні літературні ініціативи в різних містах»

Юлія Гуш  |  Вівторок, 10 листопада 2015, 18:29
В листопаді в межах проекту «Мережа» стартував літературний тур письменника Андрія Любки з презентації його нового роману «Карбид».
Андрій Любка: «Це проект, який сполучає різні літературні ініціативи в різних містах»

Про це письменник розповів під час своєї прес-конференції, яка пройшла в Харківському кризовому інфоцентрі 10 листопада. Розпочався тур з Києва. Харків став шостим містом, де Любка презентував свою книгу. У його планах відвідати 30 міст в різних регіонах України, в тому числі і прифронтових.

«Тур відбувається в межах проекту, який називається «Мережа», – розповів Андрій Любка, – і це значною мірою дуже цікава ініціатива. Оскільки вона, як все найкраще в нашій країні останнім часом, побудована на волонтерських засадах. І це проект, який сполучає різні літературні ініціативи в різних містах. MERIDIAN CZERNOWITZ та Міжнародна літературна корпорація побачили в якісь момент що на мапі України існує кілька таких активних очок, де займаються популяризацією сучасної української літератури та поезії. Тому виникла така ідея створити те, що в Німеччині існує завдяки уряду та місцевому самоврядуванню – мережу літературних центрів».

Сам проект «Мережа» охоплює всю Україну та має представників у 28 містах. Серед них є такі літератори, як Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Юрій Іздрик, Дмитро Лазуткін та Катерина Бабкіна. Що до мети цього цього туру, то Андрій Любка окреслює її наступним чином:

«Просто популяризувати сучасну українську літературу, а також сприяти внутрішньому діалогу, – зазначив письменник – тому невипадково що першим був Сергій Жадан із Харкова, а в другий тур поїхав я із Ужгорода. І це символізує рух назустріч двох географічно протилежних частин України. І він особисто для мене цікавий не лише можливістю презентувати нову книжку, а ще самому побачити те, що за інших умов я би ніколи не побачив. Відвідати прифронтові міста, поспілкуватися там з людьми. І якоюсь мірою зруйнувати стереотипи, скласти своє враження  і сприяти порозумінню між різними частинами України».

Андрій Любка написав реалістичний роман про контрабандистів

 

comments powered by HyperComments