Злочинна халатність та порушення етики – нерідкі явища в 4-тій невідкладній лікарні

Вівторок, 24 листопада 2015, 21:55
24 листопада постраждалі харків’яни розповіли про найбільш кричущі випадки лікарської халатності в Харківській міській клінічній лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. проф. А.І. Мещанінова, яка більше відома як 4-та невідкладна.
Злочинна халатність та порушення етики – нерідкі явища в 4-тій невідкладній лікарні

Нарікання у більшості схожі – злочинна недбалість та халатність зі сторони окремих осіб, неможливість добитися точного діагнозу та грубе порушення професійної етики.

«Мама потрапляє в ДТП і її доставляють в четверту невідкладну, – розповів Микола Корнієнко, керівник ВГО «Правозахисник», – там проводять оперативне втручання. А на наступний день її просто викидають на вулицю. А коли я почав виясняти що відбулося – мені не могли цього пояснити. Для того, щоб отримати якійсь мінімальні роз’яснення, я вимушений був звернутися в адміністрацію лікарні та департамент охорони здоров’я. Потім три дні вона залишалася в лікарні. Після цього була виписка, яка не відповідала жодним вимогам законодавства. На наступний день після виписки моя мама потрапляє в лікарню, де лікарі діагностують в неї черепно-мозкову травму. По суті, за 5 днів лікарі цієї лікарні не встановлюють частину діагнозу, яка могла би потягти смерть мами».

У Тетяни Добрунової помер брат. Діагнозу вона не знає до сих пір. Як і того, на що йшли всі куплені ліки. «Чоловік, який робив томограму, сказав, що інсульту немає, – розповідала вона, – але насправді ми до сих пір не знаємо діагнозу. Сестра була з ним в той час. Її до нього не пускали. Вийшла лікарка-анестезіолог і сказала, що вона може тільки попрощатися. Не пояснивши причину».

Взагалі в цій лікарні родичі пацієнтів стикаються з неетичним та можна сказати, просто жорстоким ставленням з боку медиків. Їм можуть щодня говорити, що надії на видужання немає, а потім в цинічній формі сповістити про смерть пацієнта, абсолютно не зважаючи на їх психологічний стан. Також там крадуть ліки, які призначені для хворих. Світлана Романова розповіла, що вона особисто бачила як один з лікарів виносив великий мішок з ліками. Крім того, в цій лікарні нерідким явищем стала злочинна халатність з боку деяких лікарів. За словами Романової, жертвою такого ставлення став її син. Проте вони можуть продовжувати вимагати гроші, навіть повідомивши, що надії вже немає. Хоча претензії є тільки до окремих осіб.  За словами Світлани Романової, персонал в лікарні загалом хороший.

Медексперт Олег Жемчуг розповів, що люди, які постраждали від лікарської халатності, нерідко навіть не знають куди йти. А деякі просто бояться щось робити. Проте ці постраждалі та правозахисники будуть добиватися того, щоб змінити подібну ситуацію в 4-тій невідкладній лікарні.

Більш докладно на відео Харківського кризового інфоцентру:

 

comments powered by HyperComments