Міськрада без турнікетів і відкриті проекти рішень - яким бачать регламент демсили Харкова

Вівторок, 8 грудня 2015, 20:00
У проект Регламенту Харківської міської ради, яка складається з 81 пункту, демократичні сили пропонують внести 59 правок.
Міськрада без турнікетів і відкриті проекти рішень - яким бачать регламент демсили Харкова

Як розповів на прес-коференції в ХАКІ депутат Харківської міськради з фракції "Самопоміч" Ігор Черняк, є ціла низка пропозицій зі зміни регламенту міськради, які виходили як від громадських організацій, так і від різних політичних сил.

Зокрема, в обговоренні правок до регламенту брали участь "Демальянс" і партія "Сила людей". Ці правки були повністю підтримані "Самопоміччю" і внесені на розгляд регламентної комісії.

За словами І.Черняка, усього було запропоновано 59 правок до проекту регламенту, який складається з 81 пункту. Ще 8 правок було запропоновано до положення про постійні комісії.

Частина правок стосується певних речей не стільки формальних, скільки важливих і визначальних в плані використання національних символів, в плані використання державної мови, а також виконання національного гімну на початку і у кінці сесії.

«Харківська міськрада - це, мабуть, єдиний орган місцевого самоврядування в Україні, в якому на рівні регламенту якісь принципові ключові моменти з використання національної символіки не закріплені», - сказав він.

Ще один блок правок стосується відкритості і доступності міськради для громадян і для членів територіальної громади.

«Ми виступаємо за те, щоб прибрати які-небудь турнікети і інші спеціальні технічні засоби, які можуть перешкоджати вільному доступу громадян в органи місцевого самоврядування. Йдеться не лише про будівлю міськради і доступ в сесійний зал, але і у виконком, профільні департаменти, комісії і так далі», - сказав депутат від «Самопомочі».

На думку І.Черняка, необхідно залишити тільки рамки металошукача, які потрібні для створення безпеки.

Також в правках передбачено, що усі члени територіальної громади без яких або попередніх узгоджень і повідомлень мали право бути присутніми на засіданні сесій, на засіданнях постійних комісій і виконкому.

«Неприпустимо в регламенті або в якому-небудь другом підзаконному акті встановлювати положення, які б істотно звужували права жителів територіальної громади з урахуванням того, що право на вільний доступ в органи місцевої влади закріплене не лише національним законодавством, але і Європейською хартією місцевого самоврядування, на що так любить посилатися наша міська влада», - сказав І.Черняк.

Частина новацій торкаються процедурних моментів.

«Сама процедура ухвалення рішень, підготовки рішень міською радою є складною, заплутаною і не зовсім зручною для депутатів. Для звичайної людини дуже важко розібратися, яким чином готуються рішення, яким чином готуються проекти рішень», - сказав І.Черняк.

Крім того, депутати «Самопомочі» наполягають, щоб усі проекти рішень, як нормативні, так і ненормативні, публікувалися на сайті міськради у встановлені законом терміни.

«Питання, пов'язані з виділенням земельних ділянок є ненормативними правовими актами, відповідно, проекти цих рішень не публікуються. Але ми-то насправді розуміємо, де і хто заритий і скільки коштує та земля, яка в ручному закритому порядку розподіляється», - сказав І.Черняк.

Нагадаємо, член партії "ДемАльянс" Надія Савинська вважає, що новий регламент допоможе зняти і напругу під стінами виконкому, і демократизувати процеси ухвалення важливих рішень.

 

 

 

comments powered by HyperComments