«Воля або смерть»: в ХНУРЕ показали фільм про Революцію Гідності (відео)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 11 грудня 2015, 19:43
11 грудня в Харківському національному університеті радіоелектроніки відбувся показ фільму Дем'яна Колодія «Воля або смерть».
«Воля або смерть»: в ХНУРЕ показали фільм про Революцію Гідності (відео)

Показ фільму був організований Профкомом студентів та Студентським сенатом університету. Розпочався він з невеличкого концерту, в якому брали участь студенти вишу. Виступи спороджувалися кадрами – як і тими, що залишилися з часів Визвольних змагань початку ХХ століття, так і тими, що ілюструють сучасну війну на Донбасі.

Автором фільму є Дем’ян Колодій, американський режисер-документаліст українського походження. Його фільм «Воля або смерть» змальовує події 2014 року під час київського Майдану, які розпочиналися з мирних протестів, але закінчилися сутичками на вулицях міста, під час яких загинуло багато десятків людей. «Дайте мені волю або дайте мені смерть»: саме з такої цитати Патрика Генрі, американського політичного діяча ХVIII століття, і починається ця стрічка.   

Перші кадри фільму – це бойові дії на Донбасі. Після цього режисер перенасить глядача на київський Майдан, де розповідає його історію. Він досліджує, як мирний протест міг перерости в насильницький конфлікт між демонстрантами та представниками влади, а той в свою чергу – в гібридну війну з Росією. За словами Дем’яна Колодія, за межами України люди погано знають та розуміють події, що там відбувалися. Тому фільм «Воля або смерть» створювався передусім для англомовної аудиторії, яка має туманне уявлення про ситуацію в Україні. Тому цей фільм призначений в першу чергу для неї.

 

comments powered by HyperComments