«Жива бібліотека» на шляху подолання стереотипів (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 13 грудня 2015, 21:07
13 грудня в бібліотеці імені В.Г. Короленка пройшла «Жива бібліотека», яка, зокрема, була покликана розбити популярні в суспільстві стереотипи щодо певних людей.
Жива бібліотека

«Жива бібліотека» являє собою живі зустрічі з людьми, які виступають в ролі «книг», а спілкування з ними – в якості читання. Цього разу ними стали люди, довкола більшості з яких вже склалися певні стереотипи. Це фріган, кришнаїт, фрукторіанка, патологоанатом, лікарняний клоун, заклинателька коней та ром. За задумом організаторів, таке спілкування допоможе «читачам» позбавитися стереотипів та впливу стигм щодо тих людей, а також стати кроком до взаєморозуміння в суспільстві.

Ксенія Фарафонова: «Тут дуже атмосферно. Ми часто проводимо такі заходи в бібліотеці Короленка. Оскільки тут нібито саме та атмосфера, яка необхідна для читання книжок. Але в нас інші книги: не паперові, а живі. Це центр міста. Сюди легко дістатися. Тому ми вирішили провести захід саме тут. Чому ми це робимо? Тому що бачимо необхідність того, щоб проводилися саме такі заходи, щоб долалися стереотипи, щоб люди знайомилися один з одним. Однією з основних цілей «Живої бібліотеки» є зближення людей один з одним, наглядна демонстрація того, що серед нас є різні люди. З якими, як здавалося, ми стикаємося кожен день, але про них нічого не знаємо».

Анастасія Костіна: «Для мене «Жива бібліотека» в першу чергу цікава спілкуванням. Я вважаю, що майже всі наші проблеми від нестачі знань. Колі ми щось не знаємо, то починаємо надумувати. Це нам заважає жити. А коли ми спілкуємося з живими людьми, чуємо їхні історії, дізнаємося про їх досвід – то стає дуже цікаво. Це розширює кругозір».

«Книги» розповідали про себе та свої захоплення, а також відповідали всім охочим на запитання. Кожен сеанс «читання» тривав півгодини, після якого слідувала перерва. Також в межах «Живої бібліотеки» відбувся буккросинг, під час якого всі охочі мали нагоду обмінятися книгами.

Фоторепортаж 

comments powered by HyperComments