«Поети без кордонів»: в Літмузеї пройшла зустріч з поетесою Іриною Мироненко (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 16 грудня 2015, 13:38
В Літературному музеї відбулася зустріч з поетесою і радіожурналісткою Іриною Мироненко, учасницею 12-го міжнародного фестивалю «Поети без кордонів».
Ірина Мироненко

«Я запропонувала Літературному музею дізнатися більше про Міжнародний фестиваль поезії, який відбувся минулого місяця у Вроцлаві, – розповіла Ірина Мироненко, – я, а також Сергій Шелковий із Харкова, були учасниками цього заходу. Це вже дванадцятий фестиваль такого рівня, де беруть участь люди з кількох європейських країн. Туди вперше запросили харків’ян. У травні приїхали до Харкова троє польських письменників на запрошення НСПУ. Вони з нашими літераторами побували в Сковородинівці і започаткували спільний перекладацький проект – видання спільної антології сучасної поезії».

Ірина Мироненко розповіла, що на даний момент вже вийшли три антології в різних містах – Харкові, Вроцлаві і Познані. Там представлені поезії, написані різними мовами – як українською, так і польською. «В принципі, для поезії не треба митниць, для поезії не треба зброї, – зазначила поетеса, – вона поширюється значно швидше ніж летить куля. Або зникає людське життя. Поезія залишається незалежною від того, які точаться війни».

Що до самої назви фестивалю, то вона є глибоко символічною. ««Поети без кордонів», мабуть, дуже потрібні сучасному світу, – розповіла вона, – бо не секрет, що в Євросоюзі дуже відгороджуються один від одного. Навіть від України намагаються відгородитися. Я це відчувала коли перетинала кордон. Хочеться, щоб кордонів було менше. Тому, можливо, допомагає література, поезія, яка має зараз в світі дуже герметичне поле. Завдяки листам, інтернету, соціальним мережам і ось таким проектам антологій, можливо, вдається достукатися одній нації до іншої». 

comments powered by HyperComments