Маргарита Сурженко презентувала другу книгу про переселенців (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 16 грудня 2015, 23:28
16 грудня в харківській книгарні «Є» відбулася презентація книги Маргарити Сурженко «Нове життя. Історії з Заходу на Схід».
Маргарита Сурженко презентувала другу книгу про переселенців (фото)

Вона є продовженням книги «АТО. Історії зі Сходу на Захід», яку письменниця презентувала торік. «Це книга про переселенців, про їх життя, – зазначила вона, – можна сказати, що це книга про людей «по той бік барикад». Про почуття. Про те, що переселенці, в принципі, такі самі люди, як ми».

«Нове життя» являє собою спробу зрозуміти тих людей, які захотіли залишитися по той бік фронту, та мотиви, що спонукали їх це зробити. Які і раніше, книга розділена на три частина, кожна з якої має свого головного героя. Перша присвячена дванадцятирічному хлопчику Вані, який став щирим прихильником ЛНР/ДНР. Він вірить всьому, що показують по місцевому телебаченню, тому дуже незадоволений коли його мати збирається виїхати до України. У нього свої герої – так звані «апалчєнци», але в них йому згодом доведеться розчаруватися.

Другу героїню звати Ольга. На її прикладі авторка хотіла показати те, як важко починати життя людям старшого віку. За її словами, це дуже актуальна проблема, адже дуже багато таких людей вимушені повертатися назад через відсутність можливості знайти собі нормальне житло. «А третя героїня, Яна, вона давно кохає чоловіка, який, в принципі, був народжений щоб піти на війну – розповідала Маргарита, – і поки він там воює, вона одружується з іншим».  

«Насправді книга була написана ще рік тому, коли я закінчувала першу, – зазначила Маргарита Сурженко, – поштовхом для її написання були ті емоції і враження, які ми також пережили, коли залишилися з одною сумкою і не знали, що нас чекає завтра. І якось в один момент в селищі Волинської області, коли ми навіть не знали, де будемо жити, коли ми думали, що у нас нічого немає, я сіла і написала ту книгу. Тоді і виникла ідея написати продовження – саме про трьох героїв, але вже не таких ідеалізованих, які вони були в першій книзі». 

comments powered by HyperComments