В межах проекту «Станція Регіон» надаються безкоштовні консультації для переселенців (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 28 грудня 2015, 17:21
28 грудня під час прес-конференції представники громадських організацій розповіли, як проект «Станція Регіон» допомагає вимушеним переселенцям.
В межах проекту «Станція Регіон» надаються безкоштовні консультації для переселенців (фото)

Проект «Станція регіон» стартував у липні 2015 року. Він був започаткований агентством ООН у справах біженців та громадською ініціативою «Станція Харків». Даний проект був створений задля підтримки внутрішніх переселенців, які зараз проживають в Харківській області. З цією метою були відкриті пункти в Харківські області (Чугуїв, Барвінкове, Куп’янськ-Вузловий, Балаклія), а також організовано роботу трьох мобільних бригад. Всі вони безкоштовно допомагають переселенцям, надаючи їм інформаційні, юридичні та психологічні консультації.  

«Однією з проблем, що були нами виявлені, є недостатній доступ до інформації, – розповіла Анна Кирвас, спеціалістка з захисту Управління Верховного комісара ООН зі справ біженців в Харкові, – необхідно мати доступ до інформації для того, щоб знати про свої права та мати можливість їх використовувати. Тому ми вирішили підтримати такий проект, в межах якого внутрішньо переміщені особи, які проживають в Харківській області, зможуть мати доступ до інформації. Однак ми зіткнулися ще з однією проблемою: те, що зазвичай допомога, яка надається різними організаціями, сконцентрована в Харкові. Нам хотілося, щоб вона надавалася по всій території області. Щоб ті, хто там проживає, також мали доступ до необхідної допомоги».

«Кожна людина може звернеться в наш центр, де вона отримає гідну консультацію, – підкреслила Любов Скоробогатих, адміністраторка пункту «Станція Дана», – отримає кваліфіковану допомогу психолога, і якщо є якісь проблеми – отримає допомогу юриста. Що стосується випадків, які запам’ятались – напевно, вони всі такі. Ми знаємо історії практично кожної сім'ї: як вони виїжджали, як тікали, що з ними сталося. Ми допомагаємо їм вийти з цієї ситуації».

Загалом, по Харківському регіону було проведено 26 358 інформаційних консультацій, психосоціальних – 2 671 та 6 914, що стосувалися інших аспектів.

comments powered by HyperComments