Сьогодні Святий вечір: Що треба і що не можна робити

Середа, 6 січня 2016, 19:15
Сьогодні ми відзначаємо Святий вечір (Святвечір)! Перед Різдвом треба прибрати у будинку і приготувати 12 пісних страв. Зверни увагу, що вечеря у Святий вечір безалкогольна і пісна. 6 січня пити не можна! Різдво відзначають 7 січня.
Сьогодні Святий вечір: Що треба і що не можна робити

Хочеш зустрічати Різдво за усіма правилами? У Святий вечір 6 січня вірянам рекомендують дотримуватися строгого посту до вечірнього богослужіння. Що можна і не можна робити у Святий вечір 6 січня?

Сходіть в церкву. Це головне, що треба зробити. Після богослужіння, як тільки з'явиться перша зірка (на згадку про Віфлеємську зірку, що сповістила про народження Ісуса Христа), починають вечірню трапезу. Починати прийнято кутею, потім йдуть 11 пісних страв. Якщо ти хочеш строго наслідувати правила, то від алкоголю відмовися. На Святвечір треба надівати святковий одяг, при цьому краще уникати речей чорного кольору.

Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити з-за столу. Незаміжнім не можна сидіти на кутах столу, щоб не залишитися без подружньої пари. Вважається, що узявши ложку в руки, не можна знову класти її на стіл. Не можна запивати страви водою - тільки узваром. Не можна виходити з-за столу, тим більше - з будинку, поки не закінчиться вечеря. Треба спробувати хоч по трохи кожної страви. Але не можна і з'їдати усю їжу цілком, щоб холодильник не залишився порожнім.

Дуже важливо ще напередодні свят пробачити своїх ворогів, вибачитися у тих, кого скривдииа, за святковим столом не розпускати плітки за столом, не сваритися. До числа обмежень 6 січня відноситься і секс. Секс у Святий вечір заборонений.

Вірили, що перед Різдвом треба обов'язково попаритися в лазні - так здоров'я стане міцніше. У цей вечір заборонялося йти з дому, щоб худобина навесні не блукала по лісах. До того ж Святвечір завжди вважався сімейним святом, тому всім членам сім'ї слід бути вдома. Не можна було на Святвечір ткати, подейкували «на святий вечір ткати – нещастю годити».

Різдвяну вечерю з м'ясними стравами, алкоголем і веселощами влаштовують 7 січня. Тут знову подають кутю і узвар, а потім вже ситні м'ясні страви.

Можна пити вино. Зверни увагу, що пити - все-таки не напиватися. Це таке свято, коли треба не забувати, навіщо зібралися.

 

 

 

comments powered by HyperComments