Як в різдвяному вертепі поєднали традиції та сучасність (фото)

Неділя, 10 січня 2016, 12:51
В Харкові львівські студенти влаштували різдвяний вертеп, де поєднали традиційний біблійний сюжет та гострі проблеми сучасності.
Як в різдвяному вертепі поєднали традиції та сучасність (фото)

З подібною ініціативою студенти зі Львову їздять по різним містам Східної та Центральної України. Того дня харків’яни мали нагоду побачити віршований вертеп, слова до якого написала львівська поетеса Зоряна Лісевич. Саме з її ініціативи в традиційну різдвяну історію були вплетені мотиви сучасного суспільного життя.

«Це вже не перша наша акція з тих, які ми проводимо, – розповів Юрій Мурин, представник студентського братства Українського католицького університету, – одна з них – це «Вертеп на схід». Ми вже четвертий рік їздимо на Схід в такі міста, як Харків, Київ, Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь, Одеса… В принципі, їздимо по Центральній та Східній Україні. Наш вертеп складається з традиційного, у якого основна мета – донести звістку про народження Ісуса, і сучасного, який пов’язаний з подіями, які відбуваються в нашій державі. В нас так все тісно переплетено. І основна наша мета – принести людям зі східних терен України свято, так само принести його нашим захисникам в зоні АТО».

Сюжет самого вертепу не можна назвати суто традиційним. Там згадуються сучасні події, як, наприклад, війна на Донбасі, там присутня сатира на конкретних політиків. Також окрім звичних для різдвяного вертепу янгола, чорта, пастухів чи смерті, там можна було побачити таких діючих осіб, як персоніфікацію самої України, українського військового, а також Путіна та його прибічників.

«Також це об’єднання, – підкреслив Юрій Мурин, – ми показуємо ті традиції, які існували по всій Україні. Але через певні чинники, які були викликані за часів Радянсько Союзу, вони тут трохи забулися. Ті традиції ми тепер доносимо і об’єднуємо народ. Щоб люди це бачили і продовжували їх».

Фоторепортаж

comments powered by HyperComments