Фотографування на тлі архітектурних об’єктів, які заборонені. У Харкові волонтери української Вікіпедії влаштували флешмоб (фото)

Понеділок, 15 лютого 2016, 15:27
Вихідними у Харкові пройшов флешмоб. Його влаштували волонтери української Вікіпедії. У такий спосіб вони хотіли підтримати законопроект №1677. Цей документ дозволяє свободу панорами та знімає обмеження під час фотографування скульптур, пам’яток архітектури та інших будівель, які відомі в громадському просторі.
Фотографування на тлі архітектурних об’єктів, які заборонені. У Харкові  волонтери української Вікіпедії влаштували флешмоб (фото)

За словами відомого активіста Вікіпедії Сергія Петрова, навіть у Росії дозволено фотографувати будівлі хоча б ззовні. «Багато з пам’яток архітектури та мистецтва ХХ та ХХІ століть ще не перейшли в суспільне надбання за часом, бо не минуло 70 років від смерті автора, і за їх фото для каталогів, книжок, себто – за комерційне використання, може стягатися значний штраф. Такі випадки вже були!», - запевнив Петров.

Так, 13 лютого Сергієм та однодумцями були зроблені світлини біля видатних будинків Харкова. Волонтери не оминули увагою Держпром, національний університет, будівлю ХОДА, міськраду, управління поліції, а ще монументи Багалію, Бекетову та Дзеркальний струмінь.

Усього активістами було  нараховано у місті більше трьох сотень заборонених для безкоштовного фотографування об’єктів.

За твердженням працівника сфери освіти та волонтера Антона Сафронова, треба, щоб україснкий закон давав можливість знімати будівлі та скульптури у громадських місцинах та публікувати такі зображення без сплати автору та його нащадкам.«Бо зараз навіть, коли я розміщую безкоштовно власні фото, я підпадаю під дію закону, який забороняє фотографування, а я не хочу бути порушником!», - запевнив волонтер.

Волонтери кажуть, якщо закон ухвалять, то вільне фотографування архітектурних об’єктів сприятиме розповсюдженню знань про Україну, приверне  до Харкова увагу туристів. Також ухвалення законопроекту, який вже погодив профільний комітет Верховної Ради, узгодить вітчизняне законодавство з законодавством ЄС.

Від початку 2016 року харківські вікі-активісти вже влаштували кілька цікавих акцій: в січні був  проведений дводенний вікі-марафон на честь 12-річчя існування української Вікі. У харківській акції взяли участь кілька десятків людей, і майже тисяча – по всій Україні.

Фахові автори та вчені допомагали всім охочим розібратися, як писати та редагувати статті, шукати надійні джерела інформації, критично ставитися до поданих фактів. Вагомим результатом  марафону стало рішення наукової ради Харківського університету радіоелектроніки долучитися до «Освітньої програми Вікіпедії» – відтепер студенти матимуть можливість замінити традиційні реферати на онлайн статті, з подвійною користю для себе та інформаційного простору. «Сподіваюся, що скоро наші студенти на закінчення вишу матимуть готове портфоліо на базі акаунту у Вікіпедії, - каже виконувач обов’язків ректора ХНУРЕ Едуард Рубін. – По їх внеску можна буде судити про їх кваліфікацію та бажання ділитися своїми знаннями з іншими».

 

comments powered by HyperComments