Як харків’янка виграла справу в Європейському суді з прав людини

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 19 лютого 2016, 12:41
Європейський суд виніс рішення на користь харків’янки Світлани Помиляйко, яка стала жертвою катувань з боку міліції.
Як харків’янка виграла справу в Європейському суді з прав людини

Про це розповіли представники Харківської правозахисної групи під час своєї прес-конференції. За їх словами, сталося це 8 листопада 2008 року, коли працівницю плитного заводу Світлану Помиляйко та її колегу запросили до Орджонікідзевського райвідділу міліції у зав’язку з крадіжкою обладнання. Там співробітники міліції почали бити та катувати їх, вимагаючи підписати зізнання. Після цього Помиляйко опинилася в лікарні. Інформація про її побиття була передана до міліції. Проте дану справу почали розглядати саме ті міліціонери, які били співробітниць заводу. Відповідно, вони винесли рішення, згідно якому для відкриття кримінальної справи не було жодних підстав.  

«Вони не отримали повістку, вони не перебували в статусі свідків, звинувачуваних чи підозрюваних, – розповів правозахисник Юрій Чумак, – їх запросили. Якщо вас запрошують в міліцію чи поліцію – не ходіть просто так. А вони прийшли і протягам дня з ними «працювали» співробітники міліції. При чому «працювали» по черзі – спочатку з однією, а потім – з іншою. В результаті цієї «роботи» одна з них опинилася в лікарні, а інша звернулася до прокуратури з приводу того, що проти неї застосовували катування».  

В 2011 році Світлана Помиляйко звернулася до Європейського суду з прав людини. А 12 лютого 2016 року суд виніс рішення на її користь і зобов’язав державу виплатити матеріальну компенсацію потерпілій. Відповідне рішення вступить в силу через три місяці. А сама Помиляйко в свою чергу висловлює сподівання, що її випадок надихне жертв катувань та жорстокого поводження на боротьбу за свої права.

Докладніше на відео Накипело Live:

 

comments powered by HyperComments