Інформаційні потреби переселенців залишаються незадоволеними (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 26 лютого 2016, 10:03
Згідно з висновками Європейської дослідницької асоціації та моніторингом медіа, який проводив Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, ЗМІ зараз недостатньо інформують громадськість про потреби переселенців.
Інформаційні потреби переселенців залишаються незадоволеними (фото)

Дана проблема була обговорена під час круглого столу «Інформаційні потреби переселенців», який відбувся у приміщенні ГО «Українські рубежі». Громадські діячі, які брали участь в цьому заході, розповіли, що інформаційні потреби внутрішньо переміщених осіб не задовольняються належним чином. Наприклад, вони часто не можуть отримати необхідний доступ до інформації щодо послідовності переїзду на нове місце, реєстрації, працевлаштування, отримання соціальних виплат тощо. Інформація, що публікується на веб-сайтах органів державної влади чи місцевого самоврядування, може виявитися неактуальною та застарілою.

Не вистачає матеріалів і про самих переселенців. Спікери наголошували на тому, що місцеві медіа не приділяють належної уваги їх проблемам. Наприклад, під час моніторингу низки ЗМІ було виявлено, що частка матеріалів про права ВПО складає всього 1% від їх загальної кількості. За словами деяких виступальників, редакції видань зовсім не зацікавлені в тому, щоб випускати матеріали з даної теми. А одна спікерка відмітила, що журналісти взагалі не приходять на події, які не пов’язані зі скандалами чи візитами представників влади.

Крім того, деякі медіа сприяють дискримінації та стигматизації ВПО в суспільстві. Це в першу чергу стосується матеріалів, присвячених кримінальним злочинам: в них нерідко робиться акцент на тому, що злочинець був саме переселенцем. В той же час у ЗМІ явно не вистачає мотивуючих історій, які б відображали позитивний досвід інтеграції переселенців у місцеву громаду.

 

comments powered by HyperComments