Компанія «FED» поставить теплообмінник для французького супутника

П'ятниця, 4 березня 2016, 18:56
Компанія «FED» виграла тендер на поставку комплектуючих для французького телекомунікаційного супутника. Даний теплообмінник - це унікальна спільна розробка компанії «FED» і Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут».
Компанія «FED» поставить теплообмінник для французького супутника

У листопаді минулого року у Франції компанія «FED» виграла тендер міжнародної компанії Thales Group на поставку теплообмінника для супутника. За своїми технічними показниками він перевершує теплообмінники більшості інших виробників.

«Це приклад кластерної роботи. Ми поєднали досягнення нашої ВУЗівської науки, в даному випадку це ХАІ, з високотехнологічними можливостями нашого виробництва. Ми конкурували з компаніями з США, Німеччини, Франції, пройшли досить складний відбір і аудит, перевірки. Використовуючи традиційну формулу для участі в тендері «ціна-терміни-якість» - ми перемогли. Можна з упевненістю стверджувати, що сьогодні українське аерокосмічне машинобудування успішно виходить на європейський і світовий ринок », - заявив керівник компанії «FED» Віктор Попов.

Теплообмінник являє собою елемент конструкції космічного літального апарату. Він призначений для акумулювання енергії, що виділяється в процесі роботи систем супутника, при якій відбувається як нагрів, так і охолодження елементів космічного літального апарату. В теплообміннику накопичується енергія і в потрібний момент вона передається іншим системам супутника. Головні переваги теплообмінника харківської розробки: мала вага і відсутність рушійних елементів.

«У цьому пристрої немає ніяких джерел, які споживали б енергію. Будь зовнішнє джерело, який змушує або нагріватися, або охолоджувати будь-які елементи, крім того, що це пристрій, це ще і додаткова вага. А чим менше маса супутника, тим дешевше його виведення на орбіту. Друге - це принципово новий підхід у створенні конструкції, що виключає будь-які рухомі елементи. Можна сказати, що наш теплообмінник є більш монолітним - в ньому немає ні елементів обертання, ні пристроїв, які могли б через якийсь час вийти з ладу », - розповів головний конструктор компанії FED Сергій Шанькін.

За словами головного конструктора, створення теплообмінника складається з декількох етапів. Перший - це інженерно-лабораторний процес, в результаті якого розробляється комплект конструкторської документації. У цьому процесі задіяно близько 100 співробітників компанії. Головна мета - детальне відпрацювання конструкції і паралельно створення технології виробництва. Наступний етап - це виготовлення теплообмінника.

«На цьому етапі буде задіяний весь завод. Космос - це підвищені вимоги до матеріалів, агрегатів, технологіями. На всіх етапах повинен бути забезпечений високий контроль якості: починаючи від закупівлі матеріалів і закінчуючи проведенням підсумкових випробувань », - сказав Сергій Шанькін.

На даний момент компанія «FED» завершує створення ескізного проекту, який, згідно з контрактом, повинен бути наданий замовнику в I кварталі 2016 року.

«Виробництво теплообмінника - це не тільки отримання комерційної вигоди, це створення іміджу української компанії, здатної створювати високотехнологічну продукцію для ринку Євросоюзу. Головна мета - зробити продукт, який відповідає технічним завданням компанії Thales і поставити його вчасно. Це найголовніше завдання і ми виконаємо всі зобов'язання в строк », - підкреслив голова правління компанії «FED» Віктор Попов.

Прес-служба компанії «FED»

comments powered by HyperComments