«Свободу Надії Савченко»: як у Харкові підтримали українську військовополонену (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 6 березня 2016, 17:42
У Харкові відбулася акція на підтримку Надії Савченко, яка нещодавно оголосила сухе голодування.
«Свободу Надії Савченко»: як у Харкові підтримали українську військовополонену (фото)

Подібні заходи пройшли в різних містах як в Україні, так і за кордоном. У харківській акції, яка відбулася поблизу пам’ятника Шевченка, взяло участь близько трьохсот чоловік. На ній харків’яни вимагали негайно звільнити українську військовополонену, а також висловили пропозицію звернутися до влади з вимогою розірвати дипломатичні стосунки з Російською Федерацією. Присутні тримали в руках українську символіку та плакати з надписами «Надія є», «Надю, тримайся», «Надіє, повертайся живою» тощо. На деяких плакатах також можна було побачити імена політв’язнів Сенцова та Кольченка.

Володимир Чистилін, координатор харківського Євромайдану: «Головний меседж полягає в тому, щоб звільнили Надію Савченко. І ми знаємо, що вона потребує перш за все моральної підтримки від кожного з нас. Вона, наскільки нам відомо, читає інформаційні повідомлення. І те, що у кожному місті зараз йде акція, я впевнений, додає їй ще більше сил. У неї дуже важкий стан. Ми так спонтанно зібралися. Був такий клич через соціальні мережі. Люди згуртувалися, самі написали плакати, ми, як Євромайдан, самі організували звук. І ця акція не тільки для неї, а й для нас. Люди не могли не вийти, їх важко втримати вдома».

Леонід Онищенко, волонтер, учасник акції: «Вже два роки ми боремося. І вкотре підняли прапор боротьби за незалежність України. Надія – зірка на цьому прапорі. Вона сама зараз прапор. Вона уособлює нашу любов, наш потяг до волі. До нормального людського життя, яким нам ніяк не дадуть жити. І тому ми всі зібрались, щоб висловити підтримку найкращій жінці, найкращому герою України».

На мітингу виступали громадські та культурні діячі. Діяв вільний мікрофон. Після цього учасники акції також влаштували ходу до російського консульства, скандуючи «Свободу Надії Савченко!» та різні проукраїнські гасла. Прибувши на місце, вони висловили вимогу звільнити українську льотчицю. Як і слід було очікувати, ніхто з консульства навіть і не визирнув. Завершилася акція виконанням гімну.

Фоторепортаж

comments powered by HyperComments