«Міська влада зобов'язана забезпечити перерахунок січневої оплати за тепло», - експерт

Середа, 9 березня 2016, 16:47
Початок березня в Харкові ознаменувався першими перемогами громадськості над комунальниками.
«Міська влада зобов'язана забезпечити перерахунок січневої оплати за тепло», - експерт

Міська влада та підлегле їй КП «Харківські теплові мережі» під тиском фракції «Самопоміч» та харківських ЗМІ були змушені знизити на 25% оплату за тепло в лютому. Але виправляти свою січневу помилку мер і КП «ХТМ» поки не збираються. «Що стосується січня, то залишаємо його таким, яким він є, чекаємо роз'яснення Мін'юсту», -заявив на брифінгу гендиректор підприємства Сергій Андрєєв.

За словами, колишнього заступника генерального директора ВО «Харьковтеплокоммуненерго» (зараз КП «ХТМ») Анатолія Ломазова, методологія розрахунків платежів для населення дозволяє робити перерахунок сум за опалення відразу після закінчення місяця, і в новому місяці розрахунок повинен проводитися відразу, з урахуванням переплат / недоплат за попередній період.

«Роз'яснення Мінрегіонбуду не має жодного юридичного значення для розрахунку вартості оплати за тепло. Цілком очевидно, що КП "ХТС" виставили вартість оплати за тепло так, як їм це було вигідно. КП "ХТМ" не тільки може, а й зобов'язане в нарахуваннях за лютий зробити перерахунок і врахувати зайву суму оплати за тепло, надане в січні. Немає ніякої необхідності чекати роз'яснення Мін'юсту з цього приводу, воно тут абсолютно зайве. Міська влада на чолі з мером (Геннадієм Кернесом) повинна на 100% розбиратися в питаннях підлеглого їм комунального підприємства. Допущене завищення вартості оплати за тепло є кричущим шлюбом в роботі міської влади », - прокоментував Анатолій Ломазов.

Нагадаємо, що в кінці лютого на засіданні харківської міськради депутат від «Самопомочі» Олена Ворона зробила заяву про неправомірне завищення тарифів на місцевому рівні мінімум на 200-300 грн, що викликало негативну реакцію міського голови Геннадія Кернеса. Також нею було подано депутатський запит в КП «ХТМ» з проханням пояснити завищені тарифи. З відповіді комунального підприємства можна зробити висновки, що завдяки збільшенню вартості опалення в січні КП «ХТМ» отримало 70 млн. грн. додаткового доходу (замість належних 12 млн. грн).

Депутати від «Самопомочі» також написали ряд запитів до різних регулюючих інстанцій, в тому числі НКРЕКУ, відповіді яких підтвердили невідповідність розрахунків КП «ХТМ» до законодавства України.

comments powered by HyperComments