Видобувна промисловість в регіоні підтримає розвиток громад

П'ятниця, 11 березня 2016, 19:16
Про це йшла мова під час круглого столу «Добувна галузь Харківщини: економічний розвиток або занепад для громад», який відбувся в ХНЕУ ім. Коваля.
Видобувна промисловість в регіоні підтримає розвиток громад

У рамках круглого столу були презентовані перші результати Ініціативи по прозорості добувних галузей.

«Ініціатива прозорості добувної галузі працює з компаніями на усіх етапах ланцюга : від отримання ліцензії, до останнього етапу, коли вони вже завершують свою діяльність по здобичі і повинні повернути ділянку землі в належному стані тій громаді, у якої вони його орендували», - повідомив координатор Асоціації "Енерготранспарентність" Владислав Дейнеко.

У рамках цієї ініціативи щороку компанії повинні надавати звіти, що містять, у тому числі, дані про фінансові відрахування до державного бюджету. Державні органи, у свою чергу, повинні розкривати інформацію про те, скільки коштів вони отримали від добувних компаній. Експерт відзначає, що теоретично ці цифри повинні співпадати, але іноді відбувається навпаки.

Ініціатива спрямована на те, щоб вплинути на зменшення корупції в цій області і поліпшити інвестиційний клімат.

Крім того, вона може послужити початком діалогу між місцевими громадами і добувними компаніями, на сьогодні громади залишалися поза цим процесом і фактично не отримували прибуток.

«У другій редакції закону «Про прозорість в видобувній галузі» передбачено виділення 5 % рентних платежів до бюджетів місцевих громад», - відзначив Владислав Дейнеко.

За словами заступника директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Дениса Ткачова, добувна галузь є однією з ключових тем в стратегії Харківської області.

«Якщо ми говоримо про досвід співпраці з компанією "Shell", нами було реалізовано два компоненти, які заклали основу для подальшого розвитку подібних взаємовідносин. По-перше, була створена інвестиційна група, у рамках якої були отримані відповідні дозвільні документи, - це дозволило в найкоротші терміни приступити до роботи і до розвідки наявності корисних копалини. Другий компонент, який вдалося реалізувати, - програма соціальних інвестицій. У рамках цієї програми такий проект уперше був реалізований на території Харківської області», - відзначив Денис Ткачов.

За його словами, планується і далі працювати в цій сфері.

 

Фото Дмитра Верещинського.

comments powered by HyperComments