Бюджет проекту з допомоги вимушеним переселенцям був збільшений вдвічі

Юлія Гуш  |  Вівторок, 5 квітня 2016, 13:30
Учасники проекту розповіли, як зараз надається допомога внутрішнім переселенцям та іншим вразливим категоріям населення.
Бюджет проекту з допомоги вимушеним переселенцям був збільшений вдвічі

Сьогодні під час прес-конференції в Харківському кризовому інфоцентрі був представлений сумісний проект Агентства ООН зі справ біженців і ГО «Станція Харків», чия головна мета – підтримка внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Харківській області.

«Ми базуємо його на тому позитивному досвіді, який у нас був в 2015 році, – розповів Аслак Сулумсмуєн, голова польового Управління Верховного комісара ООН зі справ біженців у Харкові, – і одним з показників того, що наш досвід є позитивним, став той факт, що бюджет нашого проекту був збільшений вдвічі. В 2015 році допомога була надана близько 36 000 особам по Харківській області. В цьому році наша задача полягає в тому, щоб надати допомогу близько 50 000 особам або навіть більше. Також ми розширюємо область допомоги, яку ми надаємо. Проект базарується на п’яти центрах, які працюють у Харківській області».

Сулумсмуєн розповів, що послуги надаються мобільними бригадами, які курсують по області. Вони допомагають як вимушеним переселенцям, так і найбільш вразливим категоріям населення. За його словами, основна задача цього проекту – це надання необхідної інформації, юридичної та психологічно-соціальної допомоги. Найбільш вразливим із них буде забезпечене індивідуальна допомога та соціальні консультації.

На базі цих центрів також роздавалася фінансова допомога. В межах програми «допомога до зими»  учасники проекту роздали картки 1500 сім’ям по всій області. «Це комплексний проект, який надає допомогу як внутрішньо переміщеним особам, так і представникам місцевої громади, які колись були вимушені переміститися, – підкреслив Аслак Сулумсмуєн. Також проект передбачає допомогу ромам. За словами Аслак Сулумсмуєна, вони якраз належать до набілиш вразливої категорії населення. Він розповів, що в деяких з них немає навіть необхідних документів, тому де-факто вони є особами без громадянства. Це тягне за собою такі труднощі, як, наприклад, проблеми з доступом до освіти.  

Ганна Венєвцева, координаторка проекту «Станція «Регіон»», розповіла, що вже було надано більше 8 000 інформаційних, 1 200 юридичних, близько 500 психологічних та соціальних консультацій. На даний момент було здійснено 400 виїздів мобільних бригад. Але не зважаючи на це, в області залишається чимало людей, які не знають про існування подібних проектів. «Ми регулярно бачимо людей, які не знають про нас, не знають про можливості отримання державної допомоги, вони постійно стикаються з бюрократичними проблемами».   

«Що стосуються мобільних бригад, то як показали виїзди, у нас збільшилась кількість людей, які не знають про існування не тільки нашої, а й інших благодійних організацій, – додала Ольга Аверіна, юристка «Станції Харків», – це зазвичай люди пенсійного віку, які не мають доступу до інтернету». 

comments powered by HyperComments