Які реформи потрібні Україні, розповів колишній міністр фінансів Словаччини

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 8 квітня 2016, 16:53
Іван Міклош , радник міністра та колишній міністр фінансів Словаччини поділився досвідом на Міжнародному бізнес - форумі
Які реформи потрібні Україні, розповів колишній міністр фінансів Словаччини
Іван Міклош, радник міністра та колишній міністр фінансів (2010-2012 р.р.) Словаччини, на третьому Міжнародному бізнес-форумі розповів кореспонденту, як український парламент бореться з політичною кризою.
 
Чи виконує парламент ключові домовленості з Європейським союзом?
 
Я вважаю, що за останній час було зроблено усе можливе. Якщо порівняти, останні два роки після Майдану і двадцять років незалежності, то ми побачимо, що за ці два роки було зроблено набагато більше. З іншої сторони, це не все, що можна було зробити. Це причина, чому потрібно прискорювати реформи, продовжувати працювати. Велике досягнення – це макроекономічна стабілізація, фіскальна стабілізація, припинення коливання курсу валют. Але це дуже крихкі досягнення, потрібно продовжувати. 
 
Найбільша проблема, як на мене, це стосунки між Верховною Радою та урядом.  Зверніть увагу, яка кількість потрібних  законопроектів приймається після розгляду – це одна третина. У розвинутих країнах, Польщі та Словаччині це майже сто відсотків. Потрібно, щоб співпраця між цими інституціями була більш ефективною. 
 
 
Чи не боїтесь ви, що вас заженуть у такі умови, в яких неможливо працювати?
 
Якщо таке станеться – я не буду працювати. Але поки що все прозоро.
 
Які державні витрати, за вашою думкою, треба скоротити Україні?
 
Наразі є проблема ефективного використання фінансів, зокрема у секторі соціального забезпечення. Гроші розкрадаються або виплачуються тим, кому не потрібна допомога. Треба робити реформи окремо у кожній області, так само, як робили у Словаччині.
 
Україна повинна виконувати усі вимоги МВФ?
 
Так, я у цьому впевнений. Це потрібно, перш за все, Україні, а не Міжнародному валютному фонду. Вони потрібні для довгострокового покращення ситуації, навіть якщо сьогодні можуть знизити якість життя.
 
comments powered by HyperComments