Площу Свободи вирівняють

Понеділок, 11 квітня 2016, 15:10
У міськвиконкомі планують зробити з місця, де був пам’ятник Леніну, «продовження площі».
Площу Свободи вирівняють

Заступник Харківського міського голови Ігор Терехов під час брифінгу повідомив, що наразі ведуться переговори щодо реконструкції площі Свободи.

«Після того, як ми демонтуємо постамент, будемо виводити площу на один рівень. Площа Свободи просто буде продовжена, там, де лежить бруківка — продовжимо бруківкою, де асфальт — продовжимо асфальтом», — розказав чиновник.

За словами віце-мера, в подальшому постамент не використовуватиметься, бо гранітні блоки зруйновані під час демонтажу. Роботи планують завершити за три дні.

«У нас і у архітекторів різні точки зору, що буде краще. Будемо вести переговори з архітекторами і громадськістю та приймемо виважене рішення», — відкоментував плани на майбутнє Ігор Терехов.

Віце-мер повідомив, що проектом, крім власне демонтажу постаменту, передбачається повне перепланування звільненого майданчику. В цылому — на суму 1 млн. 700 тис. грн. При цьому роботи не вимагають, за словами Ігоря Терехова, проведення тендера.

Демонтує постамент спеціалізоване підприємство, що має відповідну ліцензію. Підрядчика, окрім цього, обрано через ділову репутацію та наявність спецтехніки, що зможе виконати завдання.

Нагадаємо, після завершення проукраїнського мітингу 28 вересня 2014 року його учасники перемістилися під пам’ятник Леніну. Спочатку активісти за допомогою відбійного молотка викарбували напис «Слава Україні». Згодом вони підпиляли ноги монументу, щоб його можна було звалити. Окремі фрагменти пам’ятника були відколоті ще до його знесення. Зокрема, у цьому взяли участь бійці батальйону «Азов», члени «Східного Корпусу» та «Громадської Варти. Харків», а також харківські ультрас. Пам’ятник довелося валити вручну, бо спецтехніку не пустили на площу Свободи. Знесення дозволив тодішній губернатор Ігор Балута. Депутати міськради на сесії 24 лютого 2016 року прийняли рішення виділити з міського бюджету Харкова 1 мільйон 700 тисяч гривень на демонтаж постаменту пам'ятника Леніну. Станом на кінець березня кошторису на ці роботи не було.

Відповідно до закону про декомунізацію на Харківщині повинні демонтувати майже 200 монументів. Влада на місцях має відзвітувати про виконання до 14 квітня. Демонтаж постаменту харківського пам'ятника почався сьогодні вранці.

Фото: Дмитро Верещинський

comments powered by HyperComments