«Мертві душі». На Харківщині 28 тисяч переселенців фактично не проживають

Вівторок, 12 квітня 2016, 13:41
Служба безпеки України ініціювала перевірки проживання осіб, які отримують соціальні виплати як ВПО. Вже виявлено незаконні схеми соціальних виплат майже 28 тисячам фіктивних переселенців на більше ніж один мільярд гривень на рік.
«Мертві душі». На Харківщині 28 тисяч переселенців фактично не проживають

«Люди були зареєстровані в органах соціального захисту як внутрішньо переміщені особи з районів проведення антитерористичної операції. У документах зазначалося, що всі вони мешкають на території Харківської області, хоча фактично за місцями своєї реєстрації вони не проживали», — йдеться у повідомленні прес-служби СБ України.

Соцвиплати щомісячно надходили на банківські картки і знімалися готівкою через банкомати у Харкові. Потім організатори оборуток «обмінювали гривні на російські рублі та переправляли готівку на непідконтрольну Україні територію через Російську Федерацію, у тому числі й для фінансування терористичної діяльності», — вважають у СБУ.

У Службі наголошують, що для перевірки перебування ВПО в області функціонують 42 комісії, куди входять представники РДА, органів місцевого самоврядування, територіальних управлінь праці та соціального захисту населення, пенсійного фонду, поліції, Державної міграційної служби та ін.

«На сьогодні комісії перевірили понад 45 відсотків вимушених переселенців, яким призупинені соціальні виплати. Майже дві третини перевірених — фактично не проживають на підконтрольній українській владі території, а отже не мають права на одержання пенсій та інших соціальних виплат. Найбільша кількість фіктивних переселенців виявлена в Ізюмському, Балаклійському та Барвінківському районах Харківщини», — повідомляють у СБУ.

За матеріалами перевірок порушено тридцять кримінальних проваджень за статтями 258-5, 258-3, 368, 364, 366, 190 та 358 Кримінального кодексу України. Перевірки та слідчі дії тривають.

Нагадаємо, офіційно у Харкові зареєстровано 220 тисяч внутрішньо переміщених осіб. За словами губернатора, реально їх може бути близько 400 тисяч.

comments powered by HyperComments