Дискримінація в Україні: висновки соціологічних досліджень (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 17 квітня 2016, 21:22
У клубі «Шостий кут» відбулася презентація блоку «Гендер, стать та вік», який був представлений в межах всеукраїнського соціологічного дослідження «Українські ландшафти дискримінації».
Дискримінація в Україні: висновки соціологічних досліджень (фото)

Дане дослідження проводилось Дослідницьким бюро SocioLogist для Інформаційного центру «Майдан Моніторинг». В його межах дослідники півтора роки проводили опитування серед представників дорослого населення різних міст України стосовно тих чи інших видів дискримінації. «Нам, як дослідникам, важливо говорити про дискримінацію, – підкреслив Віталій Юрасов , співзасновник дослідницького бюро, – тому що ми бачимо дуже мало цифр з цієї теми. І ми не розуміємо розподілу даного питання. Ми бачимо лишень дискусії з точками зору різних людей. Ми бачимо дискусії між різними категоріями населення. Тому важливо піднімати ці теми, щоб побачити, які ці точки зору об’єктивно тут представлені».

Основною метою даного дослідження став опис публічного дискурсу дискримінації в Україні. Теятна Зуб та Поліна Алпатова оприлюднили статистичні дані, зібрані в результаті опитування. Більшість з них для наглядності були представлені у вигляді інфографіків. Наприклад, в ході досліджень було виявлено, що лише 8% опитаних вважають, що за останній 5 років рівень дискримінації знизився. А найбільший рівень дискримінації відчувається в медичних закладах (44%).

Щодо ставлення до різних  меншин, то 27% опитаних впевнені, що вони поводять себе провокативно та негідно, 42% –що потрібно робити все, щоб покращити їх становище, а 81% вважає, що існують групи людей, чи права ширші (і це неправильно). Щодо вимушених переселенців, то більшість (76%) вважає, що їм потрібно допомагати і тільки 16% чомусь впевнені, що свобода слова не має поширюватись на дану категорію населення.

Щодо гендерного питання, то тут виникає дещо парадоксальна картина: близько половини опитаних бачать необґрунтовану дискримінацію жінок і разом з тим чомусь впевнені, що жінки мусять повернутися до «традиційних ролей». Щодо питань, пов’язаних з ЛГБТ, то 11 % опитаних вважає, що в Україні настав час легалізувати одностатеві шлюби, а 65% впевнені, що школи мають право звільняти вчителів нетрадиційної орієнтації.

Стосовно національного питання, то ситуація не так вже погана: більшість людей не вважає інші національності загрозою для суспільства. 88 % опитаних переконані, що всі громадяни мають мати рівні права незалежно від національності. Щодо найбільш розповсюджених видів дискримінації, то за результатними опитування до них віднесли дискримінацію бідних, людей з інвалідністю, літніх, людей з ВІЛ/СНІД. Сюди ж можна додати дискримінацію за політичними поглядами.

І тепер про саму дискримінацію: переважна більшість опитаних вважає, що боротися з цим явищем має як і держава, так і суспільство в цілому. «Об’єктивно дискримінація дуже шкодить суспільству, – розповів Віталій Юрасов, – коли ми презентували перші результати проекту, наша презентація назвалася «Дискримінація більшості». У нас більшість населення вважає себе дискримінованою і знаходиться в постійному пошуку виходу з цієї ситуації. Розвиватися економічно та соціально, коли більшість населення вважає себе дискримінованою, дуже важко. Це тяжкий емоційний стан, з якого непросто вийти. І поки ця проблема не буде вирішена, коли більшість населення не скаже, що все гаразд і варто займатися більш важливими проблемами, ми будемо страждати всією країною – і економічно, і соціально, і психологічно». 

comments powered by HyperComments