Віра Савченко: «Голод її зброя. Вона не тисне на жалість» (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 20 квітня 2016, 20:24
У Харківському кризовому інфоцентрі пройшла презентація книги «Сильне ім’я Надія», написаної Надією Савченко за гратами російського СІЗО.
Віра Савченко: «Голод її зброя. Вона не тисне на жалість» (фото)

В цій книзі Надія Савченко вмістила власні спогади про миротворчу місію в Іраку, події в Криму, перші дні АТО, а також війну, власне викрадення, полон та голод. Про зміст та історію її написання розповіла сестра української військовополоненої Віра Савченко. За словами Віри, ця книга також має розвінчати низку міфів, які виникли навколо Надії Савченко. «Про Надю було багато міфів. Ніби вона брала участь у програмі «Битва екстрасенсів». Між іншим, вона приймала участь у програмі «Народний суд». Це взагалі нісенітниця. Про Надю знімали дуже багато передач. Як про військову, як про жінку. Приурочені до 8 Березня. У неї в Щасті брав інтерв’ю Володимир Тихий з «Вавилону’13». І це все накладається. Історія популярності Наді».

За оформлення книги відповідала сама Віра. Ескіз «титулки» зробила Надія, використавши при цьому надписи зі стін власної камери. «Книга насправді позитивна і легка, – розповіла Віра Савченко, – вона дуже легко читається. Не зважаючи на те, про що вона написала. Її дуже просто читати. Прочитала без пафосу, адже я розуміла, що вона вкладала в ці слова. Тоді, коли вона боялась, що може не вижити під час голодного страйку. Вона написала: «Я розкажу тобі, як другу. Та я не знаю, чи встигну розказати. Я напишу тобі. Може, ти встигнеш прочитати».

Також Віра Савченко розповідала, як її затримали на кордоні з Росією представники ФСБ. Тоді всі примірники книги «Сильне ім’я Надія» перевіряли на наявність екстремізму. І в результаті чого вони були вилучені. Сама книга вийшла тиражем в 10 тисяч екземплярів. Найбільш активно її поширює книгарня «Є». Книга прийшлась до вподоби українським військовим. Вона, до речі, написана з використанням суржику, як хотіла сама Надія. За словами Віри Савченко, саме так розмовляє чимало військовослужбовців.

Віра розповіла, що час від часу відвідує Надію. Стриманість й оптимізм – саме так вона описала стан сестри під час останніх відвідин. За її словами, Надія вже припинила голодні страйки. «Голод її зброя. Вона не тисне на жалість», – підкреслила Віра Савченко. Вона додала, що Росії просто невигідно, щоб з нею щось сталося.

Також в Україні тепер буде діяти фонд Наді Савченко, чия головна мета – надання допомоги ув’язненим та їх сім’ям. За словами Віри, люди з фонду будуть займатися не тільки політв’язнями, які знаходяться в Росії, а й тими людьми, які були позбавлені волі тут, в Україні.

comments powered by HyperComments