Корупція в Харківському обласному онкоцентрі. Як працюють сірі фінансові потоки

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 21 квітня 2016, 15:07
Представники «Харківського антикорупційного центру» розповіли про нові факти сірих схем, які у онкоцентрі побудував директор Юрій Винник.
Корупція в Харківському обласному онкоцентрі. Як працюють сірі фінансові потоки

Про зловживання розповідав депутат Харківської облради, член тимчасової комісії, активіст ГО «Харківський антикорупційний центр» Дмитро Булах, професор-онколог, екс-працівник Харківського обласного онкоцентру Сергій Пушкар та оперуповноважений ДС БЕЗ в 2007 році Олег Яковлєв. У Харківській облраді була створена тимчасова контрольна комісія, щоб вивчити діяльність КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр». Члени комісії оприлюднили чергові факти зловживання.

Дмитро Булах підняв питання про корупційні схеми, які відбуваються на території онкоцентру за участю дочки директора Анастасії Гриньової. Вона є співзасновником фірми «Парацельс 2002», яка знімає приміщення в будівлі онкоцентру. Також на території була виявлена ​​інша фірма під назвою «Аптека 288», яка теж продає ліки хворим. Дмитро написав заяву на ім'я голови обласної ради Сергія Чернова з приводу можливо корупції, адже близько 46 відсотків усіх ліків закуповується саме у двох вищеозначених фірм. Ліки купуються за подвійну ціну. Ще 25 жовтня 2010 року суд прийняв рішення про закриття цих фірм і звільнення території онкоцентру, але його ніхто не виконує донині. У виконавчу службу директор не звертався.

Важливе значення має «трайл» — експериментальне дослідження ліків. Дослідники отримують гроші від фірм-виробників, і ніде їх не декларують, але намагаються внести гроші в статистику залучених позабюджетних коштів.

За словами Сергія Пушкаря, кожен співробітник повинен надавати звіт про чорні фінансові потоки директору. Той багато років намагався звільнити професора-онколога, але після рішення Вищого спеціалізованого суду дав розпорядження на відновлення фахівця на посаді. При цьому його не допускали до роботи і тарифікували як звичайного лікаря.

Медик відкрив свіжі подробиці роботи онкоцентру. Директор призначив нового куратора, який не мав достатньої кваліфікації. До лікування хворих почали залучатися люди, які не мали відношення до роботи завідувача і лікарів. Почалися систематичні порушення норм трудового законодавства. Сьогодні директор ратує за створення відділення лікування доброякісних патологій. Нововведення, на думку Сергія Пушкаря, приведе до появи потужного сірого фінансового потоку, оскільки це не є профільним напрямком онкоцентру.

Олег Яковлєв, колишній оперуповноважений ДС БЕЗ, підтвердив ці слова: «В Україні дослідники зарубіжних корпорацій люблять проводити випробування ліків, при цьому наші громадяни є безправними».

Сергій Пушкарь також привів випадки жахливих зловживань лікарів службовим становищем: «Жінка з операбельним раком молочної залози, у якої 90 відсотків шансів одужати і забути про це захворювання, відправляється на спостереження, як розвивається ця пухлина. Це генералізація процесу і вірна смерть».

Експерти особливо відзначили порушення трудового законодавства і нескінченні побори, від яких відділення не отримало жодної гривні.

comments powered by HyperComments