Брак вакцин чи антищеплювана кампанія ЗМІ? Небезпечні хвороби поширюються Харківщиною

П'ятниця, 22 квітня 2016, 17:35
За п’ять років кір перенесли в 80 разів більше людей, ніж у попередні періоди. Захворюваність на кашлюк зросла майже в три рази.
Брак вакцин чи антищеплювана кампанія ЗМІ? Небезпечні хвороби поширюються Харківщиною

У Харківському обласному центрі здоров'я повідомили, що минулого року на Харківщині від кашлюку, дифтерії та правця щеплено лише 21,6% дітей до року, від поліомієліту — 46,9%, вірусного гепатиту В — 56,6%, кору, краснухи та епідемічного паротиту — 51,8%.

Причинами низького рівня вакцинації лікарі називають антищеплювальну кампанію в ЗМІ та брак деяких препаратів. «Для своєчасного охоплення щепленнями в минулому році за рахунок позабюджетних коштів в Харківській області придбано близько 14,6 тис. доз імунобіологічних препаратів переважно дифтерійно-правцевої групи і комбінованих вакцин. Незважаючи на це, в регіоні практично з усіх інфекцій показники охоплення щепленнями значно менші середніх показників по Україні», — пише «Слобідський край».

Низький рівень вакцинації, вважають медики, призвів до зростання захворюваності порівняно з 2014 р., і наводять цифри: кашлюк — зростання на 37,3%, туберкульоз органів дихання — на 4%, гострий вірусний гепатит В — на 14,7%, гострий гепатит С — в 2,1 рази.

Подібна ситуація в усій країні. «Охоплення вакцинацією дітей щорічно знижується, і сьогодні практично на третину нижче показників, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Якщо ще 5 років тому рівень планової вакцинації дитячого населення в Україні склав 95% і більше, то в 2015 році всього 36% дітей щеплено проти дифтерії, кашлюку та правця, проти кору і паротиту та краснухи — 46%, проти туберкульозу — 41%. За останні 5 років на кір захворіло в 80 разів більше людей порівняно з попередніми роками, захворюваність на кашлюк зросла майже в 3 рази», — пише видання.

Водночас спостерігається нестабільність поставок вакцин державою. Обсяг забезпечення вакциною у 2015 р. БЦЖ склав 35,7%, вакциною «Пентаксим» — 31,2%, вакциною «Інфанрікс» — 23,4%, вакциною для профілактики кору, паротиту та краснухи — 31,1%, вакциною проти гепатиту В для дітей — 16,5%.

comments powered by HyperComments