Громадськість стверджує, що харківський суд перетворюють на судилище (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 25 квітня 2016, 16:31
У цьому впевнені адвокати та представники громадських організацій, які слідкують за судовим процесом проти дев’яти бійців «Айдару».
Громадськість стверджує, що харківський суд перетворюють на судилище (фото)

Про це вони розповіли під час прес-конференції, яка пройшла у Харківському кризовому інфоцентрі. Судовий процес проти айдарівців триває більше року. Проте у березні суд за клопотанням прокурора висунув рішення надалі проводити судові засідання виключно у закритому режимі. Що, звісно, викликало обурення як у захисту, так і у представників громадськості.

За словами адвоката Анатолія Тарасенка, цей випадок є доволі показовим. На його думку, дивним є той факт, що події, які відбулися в зоні АТО, розглядаються в мирній області. «І тому, мабуть, і ставлення суддів, і ставлення громадськості достатньо дивне, – підкреслив він, – тому що події, які відбувалися на війні, вимірюються «лінійкою» мирного часу. Я хочу сказати, що у цій справі є звинувачення у здійсненні особливо тяжких злочинів. У тому числі й убивств. Але це, друзі, війна. На війні вбивають. На війні є смерть, на війні є позбавлення життя ворога. І сьогодні йде розбірка питання наскільки воно було правомірним. Але для того, щоб це питання було розглянуте правильно, існує кримінально-процесуальний кодекс, який дає можливість у відкритому судовому процесі розглядати ті події, в яких звинувачують тих дев’ятьох чоловік».

Приводом рішення проводити судові засідання в закритому режимі стало начебто побоювання за безпеку як свідків, так і самого прокурора. Проте, за словами адвоката, воно є абсолютно неправомірним. Адже таке рішення не дозволяє громадськості контролювати судовий процес. Анатолій Тарасенко підкреслив, що такими неправомірними рішеннями харківська Феміда робить для себе погану послугу.

«Реформи суду не було та не намічається, – заявив Юрій Лихота, заступник начальника Обласного штабу НАР «ПС», – люстрації суддів також практично не відбулося. Вони думали, що вже все пересиділи і тепер починають тиснути на громадськість. Суд це робить для того, щоб знову із суду зробити судилище. Вони провокують своїми нелогічними рішеннями. Це все на поверхні, для цього не потрібно бути юристом, щоб зрозуміти чи правомірні ці рішення, чи ні. Вони, наприклад, ігнорують адвокатів. Ми розуміємо, що одними мітингами, одними статтями, одними прес-конференціями мало чого доб’ємося. І слава богу, що зараз підключаються різні організації».

На даний момент до вирішення цієї проблеми долучилися такі громадські організації, як «Відкритий суд» і «Харківська люстраційна палата». Її представники взяли на себе зобов’язання фіксувати всі помилки, здійснені під час судового процесу, і передавати їх до відповідних інстанцій задля подальшого прийняття ними необхідних рішень.

Адвокатка Ірина Потєряєва, представниця «Харківської люстраційної палати», розповіла, що суди дуже рідко роблять свої засідання закритими. Це згідно чинного законодавства має відбуватися у тих випадках, коли під час суду прозвучать свідчення, які можуть бути неоднозначно сприйняті щодо потерпілого. «В даному випадку я вперше чую, щоб суд закривав процес для того, щоб забезпечити право прокурора, – зазначила вона, – що ж таке він накоїв, що потрібно закривати його від громадськості? Можна тільки здогадуватися. І я сподіваюсь, що докази його діяльності будуть дійсно представлені у відкритому суді. І як би суд за допомогою таких засобів не намагалися закрилися від громадськості, це в нього не вийде».

Ірина Потєряєва також додала, що рік тому до чинного законодавства були внесені зміни. Які дають громадськості право проводити оцінку судів і фіксувати всі порушення. За її словами, «Люстраційна палата» розпочала відповідний проект, залучивши до нього експертів. Ними вже були проведені дві експертизи у різних справах. За словами адвокатки, суду тепер не вдасться закритися від громадськості.

comments powered by HyperComments