Мати-активістка організувала школу для дітей з особливостями розвитку

Понеділок, 25 квітня 2016, 18:11
Особливості в розвитку сина харків'янка Наталія Івашура помітила, коли Міші було два роки. Згодом лікарі пояснили: у дитини — аутизм. Спочатку хлопчик займався в недержавному Центрі раннього втручання, потім — в інклюзивному класі звичайної школи.
Мати-активістка організувала школу для дітей з особливостями розвитку

Міші вже 12 років і він навчається в п'ятому класі. Навчання в звичайній школі дається нелегко. Дітям з аутизмом часто не вистачає уваги, розповідає Наталя. Тому батьки не завжди задоволені умовами навчання дітей в державних установах, а приватні школи багатьом — не по кишені.

Засновниця благодійного фонду допомоги дітям з особливостями розвитку та розладами мовлення «Квіти життя» Наталія Івашура задумалася над створенням школи, де вартість навчання буде доступною, а увага дітям — на належному рівні. Так народилася ідея створення Комплексу для дітей з аутизмом та їх батьків. Тепер такий функціонуватиме в порожньому будинку навчально-виховного комплексу на вулиці Маршала Батицького, 15.

«Є дітки, які не можуть піти в якусь із шкіл. Вони не повинні сидіти в чотирьох стінах. Ми знаємо своїх дітей краще, ніж будь-хто. Наші фахівці, які працюють вже не перший рік, знають всі їх особливості. Ми не можемо чекати, поки система освіти буде розвинена настільки, щоб бути спокійними — віддати дітей в будь-яку з існуючих шкіл», — цитує Наталію Івашуру «Медіапорт».

Відкрити комплекс допомагали батьки дітей з аутизмом, знайомі бізнесмени і волонтери. «Будемо допомагати «Квітам життя» облаштовуватися тут. У нас є достатньо волонтерів, які не байдужі до маленьких діток з аутизмом. Тому ми готові всіляко допомагати», — каже волонтер Харківської обласної організації «Червоний хрест» Вікторія Назіна.

Займатися з дітьми в комплексі будуть педагоги-дефектологи і логопеди. Школою вже зацікавилися батьки. Жанна Свириденко водить дев'ятирічного Дениса в державну школу-інтернат. З двох років дитина відвідує індивідуальні заняття з корекційним педагогом в «Квітах життя». «Найбільші результати в навчанні він показує саме тут. Можливо, з вересня перейдемо відразу сюди», — не виключає жінка.

Наталія Івашура очікує, що у вересні, з нового навчального року, комплекс почне працювати як школа. Для цього Наталя і її колеги підготували документи на отримання ліцензії.

«Ми сподіваємося знайти їх інтереси і розвинути навички для самостійного життя. Головна мета — щоб наші діти не були проїдачами грошей платників податків, щоб самі могли брати участь в житті суспільства», — пояснює засновниця благодійного фонду «Квіти життя».

comments powered by HyperComments