У Харкові урочисто відсвяткували День Конституції Польщі

П'ятниця, 29 квітня 2016, 16:29
Національне свято сусідньої республіки припадає на 3 травня.
У Харкові урочисто відсвяткували День Конституції Польщі

«Польща з самого початку підкреслює значимість контактів, які об’єднують поляків та українців, Польщу та Україну. Україна зараз переживає складний період глибоких реформ. Ми, поляки, цей проєвропейський шлях підтримуємо і хочемо бути з вами», — зазначив Генеральний Консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський, відкриваючи урочистий прийом. Він подякував гостям за увагу до свята та відзначив, що поляки та українці — це два дуже близькі народи.

На захід запросили представників керівництва області, зокрема, були присутні губернатор Ігор Райнін, його перший заступник Юлія Світлична, а також перший заступник голови обласної ради Віктор Коваленко, повідомляє прес-служба ХОДА.

«Це дійсно велике свято і для нас також. Я хочу сказати, що добрих сусідів і надійних друзів завжди приємно вітати. Польща дійсно показує, як у найкоротші терміни можливо будувати конкурентоспроможну економіку, високорозвинене громадянське суспільство. На сьогодні Польща є вагомим гравцем у Європейському Союзі, а для нас, українців, — це надійний партнер, який завжди готовий нам допомогти. Зі свого боку, можу також запевнити, що і Україна, й Харківська область завжди готові бути з Польщею — в будь-які часи й у будь-якій ситуації, — зазначив Ігор Райнін. — Хочу також сказати найтепліші слова на адресу Генерального Консула Польщі в Харкові. Ми вже познайомилися й реалізуємо декілька проектів. Один з них уже втілено в життя — це відкриття авіарейсу Харків-Варшава. Я сподіваюся, що в нас буде дуже конструктивна праця, й вона дасть результати. Зі святом і хай нам щастить!»

Зазначимо, що Конституція Речі Посполитої Двох Народів була прийнята 3 травня 1791 року і вважається першим подібним документом в сучасній Європі і другою у світі — після США. Тоді ж день 3 травня Великий Сейм проголосив національним святом. Протягом історії Польщі дату то вносили до офіційного календаря, то виключали. Остаточно воно закріпилося із набуттям незалежності — у 1990 році. Сьогодні це офіційне національне свято у Польщі й є вихідним днем.

comments powered by HyperComments