ХОДА, на відміну від міськради, сприятиме процесу декомунізації

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 6 травня 2016, 16:16
У Харкові триває процес декомунізації. На даний момент відповідні повноваження були покладені на харківську облдержадміністрацію.
ХОДА, на відміну від міськради, сприятиме процесу декомунізації

Про це розповіли координатори Харківської топонімічної групи в прес-центрі Kharkiv Today. «На сьогоднішній день повноваження з продовження декомунізації перейшли до рук голови ХОДА пана Райніна, – розповіла Марія Тахтаулова, координаторка ХТГ, – і на цьому етапі ми співпрацюємо з відповідним департаментом. Наш документ, який напрацьовувала Харківська топонімічна група протягом року, був взятий як базовий. Звичайно, були й інші пропозиції, які розглядались, оцінувались та виносились на обговорення».

Щодо перейменування харківських топонімів, то у 59 % випадках були використані напрацювання Харківської топонімічної групи, а 21% вулиць отримував назад свої історичні назви. Проте не обійшлося без певних складнощів з боку Міськради. Наприклад, вона свого часу вирішила, що такі райони, як Червонозаводський та Комінтернівський, можуть не перейменовуватися згідно чинного законодавства. Також трактування назв двох інших районів – Жовтневого та Фрунзівського – було змінено. При цьому щодо вищезгаданих назв Харківською топонімічною групою були висунуті наступні пропозиції: Фрунзівський район перейменувати на Немишлянський, Жовтневий – на Новобаварський, Червонозаводський – на Слов’янський, а Комінтернівський – на Слобідський.

Щодо окремих станцій метро, то їх також було запропоновано перейменувати. Наприклад, станція Пролетарська може отримувати назву Зелений гай, а станція метробудівників ім. Г. І. Ващенка може стати просто станцією Метобудівників. А щодо с.м. Маршала Жукова, на навколо неї до сих пір ведуться суперечки. Крім цього, представники Харківської топонімічної групи висловлюють сподівання, що в місті також з’являться такі топоніми, як вулиця Героїв Чорнобиля, Волонтерська, Юрія Шевельова, Василя Стуса тощо.

Також вони відзначили, що міське самоуправління може змінити назву вже перейменованої вулиці і цим звести нанівець всі докладені зусилля. Це може вирішитися просто на сесії міської ради. Крім цього, представники ХТГ не виключають вірогідності саботування процесу декомунізації з боку міськради. Але відзначають, що це суперечить закону.

comments powered by HyperComments