Дитячий погляд часів Другої світової доступний загалу

Субота, 7 травня 2016, 16:27
У Державному архіві в Харківській області (пр. Московський, 7) відкрилася виставка архівних документів «Велич подвигу народного».
Дитячий погляд часів Другої світової доступний загалу

Головний спеціаліст архіву Валентина Плисак повідомила, що відкрито документи з фонду «Колекція документів про нацистський окупаційний режим». Це спогади дорослих і дітей про воєнні роки, пережиті в Харкові і області.

Зокрема, шкільні твори 1945-1946 років. Усі учні тоді писали про те, якою вони пам'ятають війну.

«Цікавий документ — спогади учениці Чугуївської середньої школи про бойові дії, які пройшли в місті 16 березня 1943 року. Дівчинка пише про те, що був розбитий радянський танк, і вранці, коли бої закінчилися, діти вийшли на вулицю і виявили тіло загиблого старшого лейтенанта. У його кишені була довідка, з якої вони дізналися його ім'я, — Василь Гателюк, а також те, що він брав участь у боях за Сталінград і був нагороджений медаллю. Діти хотіли поховати військового, але окупанти їм не дали. Наглядачі стояли над тілом кілька днів, а потім самі засипали піском. Як тільки Чугуїв звільнили в серпні 1943 року, перше, що зробили жителі - упорядкували могилу 33-річного бійця», — цитує слова Валентини Плисак прес-служба міськради.

Виставка працюватиме до 20 травня.

comments powered by HyperComments