Харківщина ризикує втратити картини Пікассо і Малевича

Неділя, 8 травня 2016, 10:22
Пархомівський художній музей може втратити приміщення, бо воно належить компанії-банкруту. Музейники звертаються за допомогою до громадськості.
Харківщина ризикує втратити картини Пікассо і Малевича

«Зараз йде оцінка майна фірми. Щоб погасити борги незліченним кредиторам, будівлю можуть продати. Ми намагаємося переконати ліквідаторів і кредиторів, що на тлі тих боргів, які є у фірми, продаж їх не врятує. Ми обстоюємо безкоштовну передачу будівлі в обласну комунальну власність, закликаємо їх стати меценатами», – розповіла «Сегодня» директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна.

Зазначимо, що Пархомівський художній музей на Харківщині, знаходиться в садибі кінця XVIII століття і наразі є відділом ХММ. В його колекції — роботи Пікассо, Малевича, Рєпіна та інших всесвітньо відомих художників. Всього разом з науково-допоміжним фондом — близько семи тисяч полотен.

Будівля належить збанкротілому нещодавно ТОВ «Науково-виробнича фірма «Сінтал'Д». «Я щотижня на зв'язку з ліквідатором. Найреальніший варіант – будинок хтось забере за борги, але чи захоче цей кредитор бути меценатом і передати його безкоштовно, сказати важко», – турбується Валентина Мизгіна. Вона зазначила, що їх підтримують обласні чиновники, і є надія, що кредитори підуть назустріч, якщо на захист Пархомівського музею виступить громадськість. Музейники просять відправити листи на підтримку звернення на електронні адреси: artmuseum_kharkiv@i.ua і artmus_adm@i.ua. Вже відгукнулося близько тисячі осіб.

Будівлі, де б ще могли розмістити три тисячі експонатів основного фонду, в Пархомівці немає.

comments powered by HyperComments