Мирне 9 травня. Як активісти відзначили цю дату з користю

Юлія Гуш  |  Вівторок, 10 травня 2016, 08:35
Коли в багатьох містах країни проходили урочистості до 9 травні та масові гуляння, харківські активісти долучалися до плетіння маскувальних сіток.
Мирне 9 травня. Як активісти  відзначили цю дату з користю

Як можна було й очікувати, святкування 9 травня не обійшлося без конфліктів та неприємних інцидентів, найбільш гучним з яких стала стрілянина на улиці Ярослава Мудрого. Проте деякі харківські активісти вирішили цей день провести мирно та з користю для інших: вони зібралися біля намету «Все для перемоги» задля плетіння маскувальних сіток. Які, до речі, зараз дуже потрібні в зоні АТО.

Гана Кохановська, координаторка групи «Вставай поруч»: «На 9 травня є завжди небезпека, що це свято буде приватизоване людьми з георгіївськими стрічками. Чого нам дуже не хочеться. Ми хочемо продемонструвати, що Харків український, хочемо, щоб це побачили всі в центрі міста. Тому ми плетемо маскувальні сітки, які через два дня відвезуть на лінію фронту в самі гарячі точки Ця акція повинна продемонструвати приналежність Харкова Україні».

Крім цього, біля намету проходив майстер-клас з виготовлення червоних маків, які в Україні вже встигли утвердитеся як символ пам’яті про Другу світову війну. Долучитися могли всі охочі.

Борис Редін: «Плетіння сіток –це дуже важливо. З практичної точки зору. Я їзджу в зону АТО і відвожу ці сітки. І там потреба в них просто величезна. Бо досі лежать білі сітки на позиціях. Вже травичка зелена, вже Пасху відзначили... Так що потреба дуже нагальна. Сьогодні такий день, що можна зібратися. Це краще, ніж десь там пити горілку або ще щось. А маки… Це символіка. Щоб не забували. Це новий символ пам’яті про війну».

Василь Понамарьов: «Сьогодні День перемоги. Вирішили в цей день без пафосу показати що ми є, що ми живемо, що ми не ходимо як «вата», не бігаємо п’яними, а плетемо сітки задля перемоги. Бо до неї ще далеко».

comments powered by HyperComments