«Віч на віч». У Харкові пройде фестиваль, що зблизить зрячих та незрячих людей

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 13 травня 2016, 10:47
17 травня у Харківському літературному музеї відбудеться фестиваль «Віч на віч», присвячений соціокультурній взаємодії зрячих та незрячих людей.
«Віч на віч». У Харкові пройде фестиваль, що зблизить зрячих та незрячих людей

«Ідея виникла, очевидно, від постійного спілкування з людьми з вадами зору, – розповів Сергій Жадан, – очевидно, у кожного з нас в житті є такий знайомий. Ми звикли до того, що є такі люди. Але часто ми не звертаємо на них увагу. Не усвідомлюючи, що ці люди мають власні потреби – і комунікаційні, і культурні, і соціальні». За його словами, фестиваль передбачає проведення низки різноманітних заходів, направлених як на дитячу, так і на дорослу аудиторію.

Його програма включатиме музейну складову, різноманітні літературні програми, проведення концертів, «багато гостей та сюрпризів». Крім цього, до міста приїде Олесь Санін зі своїм фільмом «Поводир». Під час перегляду цієї стрічки глядачі на певний час зможуть зрозуміти, як сприймають навколишній світ незрячі. Також, за словами Жадана, у організаторів є чимало друзів, які допомагають проведенню цього фестивалю.

«Фестиваль, з одного боку насичений, – зазначив керівник ОО «Незрячі юристи» Олег Лепетюк, – але ця насиченість є різноманітною. В цьому унікальність цієї події. Вона також полягає в тому, що я не знаю аналогів такого роду заходів, куди були би залучені відомі харків’яни». Він також зазначив, що фестиваль має велике значення для людей з вадами зору, адже він дає їм можливість показати оточуючим свою співпричетність до цього суспільства.

«Я хочу сказати, що це не фестиваль для незрячих людей, – розповів Сергій Жадан, – це фестиваль, де планується та передбачається комунікація людей з вадами зору. Тому що ми всі живемо в одному місті, в одному просторі та в більшості випадків у нас є якісь спільні інтереси, спільні потреби».

Програма фестивалю

comments powered by HyperComments