Сто харківських історій. Молодь презентує фото та відео про місто

Ганна Старкова  |  П'ятниця, 13 травня 2016, 16:56
«Золотий кадр» — щорічний фестиваль екранного мистецтва та фотографії. Він проходить вже вчетверте та цьогоріч має спеціальну тему.
Сто харківських історій. Молодь презентує фото та відео про місто

«Ми заявили «Сто харківських історій», бо очікували, що буде близько  ста робіт, а їх подали набагато більше, в 2,5 рази», — повідомила голова оргкомітету, доцент Харківської державної академії культури Ганна Курінна. За її словами, захід виник як засіб долучати шкільну та студентську молодь до якісної екранної продукції та вдумливої творчості.

«У нашому фестивалі приймають участь не тільки студенти профільних навчальних закладів, як, скажімо, академія культури, але й молодь, що не отримує спеціальну освіту, але щось намагається робити цікаве в області екранного мистецтва або фототворчості», — сказала Ганна Курінна.

Цього року нагороди присуджуються у чотирьох номінаціях: «Екранне мистецтво. Діти», «Екранне мистецтво. Молодь», «Фотомистецтво» та «Сценарна майстерність». На суд журі, спеціального для кожної номінації, подано 240 робіт.

«Ми хочемо закцентувати увагу, особливо молодого нашого покоління — школярів, підлітків, на медіаосвіті. Ми усі захоплюємося кіно та телебаченням, але дійсно найвірніший спосіб розбиратися у якісній продукції — почати самим робити щось. Коли ти робиш, ти бачиш результат, тобі щось вже інакше хочеться сказати, провести якусь важливу думку», — поділилася голова оргкомітету.

«Золотий кадр» співпрацює з більшістю харківських шкіл завдяки допомозі міського Департаменту освіти. На сьогодні назапекліша боротьба — у номінації «Екранне мистецтво. Діти».

«Журі було важкувато, бо роботи дуже цікаві. В цілому показ удався. Єдиний прикрий момент, коли необхідно називати ім’я переможця. Тому що, звісно, хотілося б, щоб усі перемогли. І ми наголошуємо, що перемогли усі, але конкурс є конкурс», —  зазначила експертка.

У номінації «Екранне мистецтво. Молодь» можуть приймати участь режисери до 35 років, а оригінальність номінацій «Фотомистецтво» в тому, що усі учасники — незалежно від віку — оцінюються за однаковими критеріями. Фестивальними днями захід не обмежується — постійно діє «Кінолабораторія».

«Завдяки нашій серії майстер-класів, які ми проводимо для ділахів — «Кінолабораторії» — ми намагаємося донести надзадачу нашого фестивалю: для того, щоб все вдалося, робота вийшла на великий екран, вона має бути зроблена від душі та грамотно. Тобто для цього потрібно навчатися», — підкреслила Ганна Курінна.

Завершиться фестиваль частиною з умовною назвою «Закадр».

«Нам би хотілося поділитися тими відкриттями, які принесе нам фестиваль, показати харків’янам найкращі роботи, а зробити це у самому центрі міста — муніципальній галереї. Ми дуже вдячні, що там нас підтримали», — розповіла викладач ХДАК.

Відеопоказ відбудеться в рамках Ночі музеїв, 21 травня, о 21:30. Міська художня галерея знаходиться за адресою: вул. Чернишевська, 15.

«Наш логотип — це дві долоні, що тягнуться одна до одної і утворюють кадр. Ми маємо тягнуться одне до одного так само, як наш логотип», — зазначила організаторка.

Слідкувати за подією та дізнатися умови участі можна у соціальних мережах: vk.com/zolotyi_kadrfacebook.com/zolotoykadr3.

comments powered by HyperComments