У Харкові вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Тетяна Зарубіна  |  Неділя, 15 травня 2016, 12:03
Пам'ятний мітинг, присвячений Дню пам'яті жертв політичних репресій, відбувся сьогодні на Меморіалі жертвам тоталітаризму.
У Харкові вшанували пам'ять жертв політичних репресій

У церемонії взяли участь заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський, керівництво Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради, ветерани АТО, представники громадських організацій. Також у заході на Україно-польському меморіалі жертвам тоталітаризму в Лісопарку взяла участь перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

Під час церемонії священнослужителі провели молебень в пам'ять про жертви політичних репресій. Учасники мітингу поклали квіти до меморіалу з український та польської сторін, вшанували пам'ять жертв хвилиною мовчання.

Говорячи про День пам'яті жертв політичних репресій, Юлія Світлична зазначила, що для Харківщини ця дата має особливе значення.

«На території нашої області знайдено велику кількість братських могил, в яких покояться жертви політичних репресій. На меморіалі покояться представники різних національностей - тут є поляки, українці, росіяни, вірмени, євреї. Тут відчуваєш всю тяжкість ситуації, в якій опинилися ці люди, не тому що були винні в злочинах - вони просто стали жертвами свого часу, - сказала перший заступник голови ХОДА. - У день пам'яті жертв тоталітаризму ми вшановуємо тих, хто потерпів від влади в минулому столітті. Але, на жаль, навіть сьогодні, в цивілізованому світі 21 століття, неможливо уникнути політичних репресій. Такі випадки повинні бути винятком, а не правилом в житті людей. Наше завдання - пам'ятати історію, шанувати і не допустити її повторення. Весь світ повинен розуміти, до яких бід призводять безглузді помилки».

Генеральний консул Януш Яблонський зазначив, що Харків сьогодні вшановує пам'ять жертв політичних репресій, щоб такі трагедії більше не повторилися.

Меморіал жертвам тоталітаризму був відкритий в Лісопарку у 2000 році на місці поховання радянських громадян і польських військовополонених в кінці 1930-х - початку 1940-х років. У 1940 році в Харкові було розстріляно близько 4 тис. Польських офіцерів і 500 мирних польських громадян.
 

comments powered by HyperComments