З харківських топонімів зникають найбільш одіозні назви

Юлія Гуш  |  Четвер, 19 травня 2016, 22:28
Представники Харківської топонімічної групи розповіли, які в місті проходить процес декомунізації.
З харківських топонімів зникають найбільш одіозні назви

За їх словами, процес перейменування харківських топонімів на даний момент проходить більш ефективно, ніж раніше. Адже свого часу міська влада не змогла поставитися до нього належним чином. «Маса топонімів була перейменована недобросовісно, – розповів депутат обласної ради Дмитро Булах, – це Фрунзівський та Комінтернівський райони, вулиця Іванова. Але обласна влада, на відміну від міської, поставилася до цього процесу більш відповідально і довершила те, що та не зробила. Вона взяла до уваги більшість наших пропозицій і здійснила перейменування».

Міська влада відносилась до процесу декомунізації формально і деякі топоніми залишились не перейменованими. Марія Тахтаулова, представниця Харківської топонімічної групи, розповіла, що з міською владою було проблематично працювати. «Так, приймалися наші пропозиції. Вони канцелярським образом фіксувалися. Проте подальшої декомунізації не відбулося. У всякому разі, якісної. Тут ми побачили інший підхід у взаємодії з обласною владою. Тут була максимальна відкритість. Наш проект був взятий за основу і в подальшому неодноразово проходили консультації з різних питань».

Проте, не зважаючи на ці обставини, топоніми, названі в честь представників тоталітарного режиму, виконавців червоного терору та Голодомору, були перейменовані згідно чинного законодавства. Під час перейменування вулиць активно використовували напрацювання Харківської топонімічної групи.

comments powered by HyperComments