Харківські полярники у Антарктиці. Як живуть та працюють українські вчені

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 20 травня 2016, 16:53
Андрій Утевський, доцент кафедри зоології та екології тварин ХНУ ім. В. Н. Каразіна ,розповів про роботу української антарктичної станції і відкриття українських біологів, що працюють в екстремальних умовах Південного полюсу.
Харківські полярники у Антарктиці. Як живуть та працюють українські вчені

Відомий харківський біолог розповів про складнощі роботи на станції ««Академік Вернадський».За словами Андрія, перед двадцятою експедицією стояло багато важливих завдань   

Дослідження проводились на українській науковій станції «Академік Вернадський». З Антарктики Андрій Утевський привіз унікальний матеріал про тварин і рослини, які живуть в умовах вічної мерзлоти. Пінгвіни, морські котики, велетенський морський леопард – з цими травинами вчені стикалися ледь не щодня.

На південному полюсі працюють метеорологи, сейсмологи та багато інших вчених: «Завданням нашої групи геологів була розробка охоронних районів у Антарктиці. Це нейтральна територія, над якою не має влади жодна країна. Будь яка комерційна діяльність там заборонена, окрім вилову риби за квотами. Тому ми займаємося розробкою охоронних районів, які після затвердження переходять під владу тієї держави, чиї фахівці займалися дослідженнями. Українська група займається цим з 2011 року, результати будуть представлені в міжнародний комітет морських живих ресурсів Антарктики».

Андрій розповів про цікаві підводні занурення: «Підводний світ Антарктики мало вивчений. В основному дослідженнями займаються три країни - США, Великобританія, і ми намагаємося не відставати. Ми працюємо за державною програмою. Частина роботи рутинна - фотографування дна, опис донних мешканців, осаду грунту. Але головним приємним фактом є можливість здобути гарні фото  жителів підводного світу – морська лілія, павук»

За словами Андрія, вчені опускаються на глибину близько 30 метрів, в разі, якщо проводиться розвідка нових районів, глибина збільшується. Іноді вченим вдається дізнаватися про нові види тварин несподівано - наприклад, прямо в акваторії біля станції відкрили два види раніше не вивчених п'явок, які зараз знаходяться у нього в холодильнику. Життя у Антарктиці досить складне – навіть «влітку» там температура не піднімається вище ніж -25, а вітер збиває з ніг.

comments powered by HyperComments