Пам’ятка на згадку засновника 3D-друку з’явилася у Харкові

Субота, 21 травня 2016, 12:13
У НТУ «ХПІ» відкрили меморіальну дошку харківському вченому і меценату, кандидату технічних наук, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки Сергію Чернишову.
Пам’ятка на згадку засновника 3D-друку з’явилася у Харкові

Як зазначають у виші, діяльність Сергія Чернишова вплинула на розвиток технологій машинобудування — одного з найважливіших наукових напрямів НТУ «ХПІ».

«Завдяки йому, в Україні з'явилася перша установка лазерної стереолітографії, а трохи пізніше було закуплено обладнання для лазерного спікання порошків, що вивело нас в лідери серед країн СНД. Установки 3D-друку розмістили в одному з найбільш авторитетних університетів Харкова — ХПІ, щоб молоде покоління освоювало передові світові технології», — зазначив колега С. І. Чернишова, кандидат технічних наук, доцент НТУ «ХПІ» Юрій Витязев.

Водночас, підготовка харківських боксерів, а також перемога на Олімпійських іграх в Сіднеї, чемпіонатах Європи та світу з боксу стали можливими виключно завдяки 20-річній фінансовій підтримці особисто Чернишова. Про це розповів заслужений майстер спорту Василь Бурмак.

За словами голови Північно-східного наукового центру Національної академії наук України Володимира Семиноженка, відкриття пам'ятної дошки Сергію Чернишову важливе для історії харківської науки. «Зберігаючи пам'ять про нього, ми зберігаємо традиції інноваційного пошуку, меценатства та харківського патріотизму, оскільки люди такого масштабу повинні бути прикладом для нас і наступних поколінь», — зазначив Володимир Семиноженко в привітанні до події.

Також на відкритті меморіальної дошки були присутні представники підприємств і наукових установ, з якими співпрацював науковець, його учні, колеги, родичі.

Пам'ятний знак створив відомий харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов. Він виготовлений з ініціативи УСПП, за фінансової підтримки друзів і колег ученого до його 50-річного ювілею. Меморіальна дошка встановлена ​​в НТУ «ХПІ» на будівлі експериментального заводу, де розташовувався центр високих технологій з 3D-установками.

Довідка НТУ «ХПІ». Засновник 3D-друку в Україні Сергій Чернишов — широко відомий вчений в різних областях. Кандидат технічних наук, захистив першу в країні дисертацію на тему 3D-друку, став Лауреатом державної премії України в галузі науки і техніки за цією тематикою, автор понад 40 наукових розробок і патентів, член Української академії наук, засновник Науково-технологічного інституту транскрипції, трансляції і реплікації, завдяки діяльності якого були виконані дослідження в галузі страхування, біології, біохімії, екології, приладобудування, математичного моделювання та інших галузях.

У 2000 році Чернишов поставив в НТУ ХПІ новітнє за світовими мірками промислове обладнання, що складається з трьох установок: лазерної стереолітографії, селективного лазерного спікання матеріалів та оптико-цифрової скануючої системи.

Для просування технології 3D-друку в масштабах країни на базі НТУ «ХПІ» Чернишов створив навчально-науково-виробничий центр «Високі технології в машинобудуванні». Його засновниками виступили Інститут надтвердих матеріалів НАН України, Харківський НДІ технології в машинобудуванні, завод ФЕД, НТУ ХПІ, ЗАТ «Веріфікаціонні моделі» і «СК «ЛЕММА».

Установка устаткування на кафедрі інтегрованих технологій машинобудування НТУ «ХПІ», за задумом Чернишова, забезпечила створення кластера: об'єднала науку, навчальний процес і виробництво.

З 2003 року на кафедрі запущена нова спеціальність «Інтегровані генеративні технології» і почався новий етап підготовки кадрів, здатних створювати інноваційну продукцію.

У 2008 році колектив авторів, серед яких був Чернишов, отримав Держпремію в галузі науки і техніки за розробку і впровадження інтегрованих комплексних технологій для виробництва наукоємної продукції машинобудування — авіаційних двигунів нового покоління.

Технологія 3D-друку стала проривом в області високих інтегрованих технологій і дозволила скоротити час розробки, удосконалити конструювання і виготовлення виробів.

За допомогою установок Чернишова було виконано понад 2000 великих замовлень для промислових підприємств України, що підвищило конкурентоспроможність вітчизняної продукції. Серед цих підприємств АНТК ім. О.К. Антонова, ДП ХМЗ «ФЕД», ДП «Харківське агрегатне конструкторське бюро», Державний науково-дослідний центр прикладної інформатики, Дніпропетровський завод технологічного оснащення, ЗАТ «Вентиляційні системи».

comments powered by HyperComments