Культурні ландшафти Літературного музею

Юлія Гуш  |  Субота, 21 травня 2016, 23:28
Цього дня харківські музеї та галереї приєдналися до відзначення Ночі музеїв. Літературний музей, у якому пройшла ціла низка культурних заходів, не став виключенням.
Культурні ландшафти Літературного музею

Цього року як культурні, так і чисто розважальні заходи були присвячені переважно тому Харкову, яким він був на початку минулого століття. У межах цієї тематики пройшли екскурсії по вулиці Багалія, а також відкриті лекції, присвячені історичному минулому міста.

«Ми постійно звертаємося до минувшини, щоб зрозуміти чому ми тут, куди підемо і як ми можемо це зробити, – зазначив історик Філіп Дикань, – але те, що відбулося 100 років тому, задавалося би, відійшло в минуле. Але воно певним чином повторюється. Звичайно, не абсолютно так само. Не по формі, а по суті. Сто років тому, 1916 року, що було? Війна і все, що з нею пов’язане: поранені, волонтери, допомога армії та родинам тих, хто на фронті. Майже абсолютно все, що є зараз. Безумовно, це не калька, не один до одного. Але, все ж таки, дуже багато чого співпадає. Так що подивимось, чого нас вчить історія».

«Ми вже в котрий раз традиційно включаємось в міжнародну акцію «Ніч музеїв», – розповіла Тетяна Пилипчук, співробітниця Літмузею, – цього року була запропонована тема «Музей і культурні ландшафти». Нашу вулицю Фрунзе нарешті перейменували на вулицю Багалія. Ми щасливі з того. І цьогорічну ніч присвятили саме Дмитру Багалію, тому, як все відбувалося сто років тому і що ми маємо сьогодні».

Розваги та майстер-класи також мали культурно-просвітницький характер. Відвідувачі музею вчилися оздоблювати аркуші для приватних листів, дізнавалися про мову віяла, освоювали мистецтво каліграфії, виконували танці кінця ХІХ – початку ХХ століття та грали в салонні ігри.

«Чому це важливо? Очевидно, це актуалізація, – розповіла Тетяна Пилипчук, – хоча б раз на рік в переддень або після Ночі музеїв, який відзначається 18 травня. Мабуть, музейники хочуть показати, наскільки музеї активні, які вони важливі для суспільства».

comments powered by HyperComments