Російський спирт та сигарети досi не обкладаються митом — експерт

Андрій Касьяненко  |  Понеділок, 23 травня 2016, 16:54
У Харківському регіональному інституті державного управління 21-22 травня пройшов навчальний тренінг «Аналіз бюджетів міст та університетів».
Російський спирт та сигарети досi не обкладаються митом — експерт

Головний спікер — голова «Бюро аналізу політики», експерт з гуманітарної та молодіжної політики, публіцист, екс-начальник управління у справах молоді та спорту Сумської ОДА Віктор Бобиренко — за два дні ознайомив учасників з азами бюджетної політики.

Серед іншого, тренер дав зрозуміти, що реверсна дотація не дає успішним регіонам розвиватися, уніфікуючі місцеві бюджети. В свою чергу децентралізація може допомогти таким містам як Харків збільшити рівень прибутку до бюджету і стати більш самостійним при прийнятті важливих рішень. Зазначимо, що уряд запропонував реформу міжбюджетних відносин у серпні 2014 року. Серед нововведень і реверсна дотація, тобто кошти, які передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій.

Віктор Бобиренко приділив увагу структурі бюджетів інших держав, зокрема Німеччини, у якій ПДВ, на відміну від України, поділяється на дві частини одна з яких (половина від усього податку) йде до місцевого бюджету. Експерт торкнувся митного регулювання. Зокрема, він назвав низку іноземних товарів, що не обкладаються митом: наприклад, російські спирт, сигарети.

Учасники навчились робити детальний аналіз бюджетів учбових закладів, міст та виявити корупційні схеми у них.

Ярослав Ланецький — заступник голови «Студентського антикорупційного агентства», що є співорганізатором заходу — продемонстрував як писати запит на отримання публічної інформації.

Ще один співорганізатор, лідер ГО «Молодий Народний Рух» Андрій Рибалко зазначив: «Я радий, що ви отримали нові знання, які, я сподіваюся, знадобляться вам у подальшому житті».

comments powered by HyperComments