Маловідомі історії харківській завулків

Понеділок, 23 травня 2016, 23:53
Сьогодні в Літературному музеї відбулася презентація циклу відеоекскурсій «Харківські завулки» за участі його автора Владислава Проненка.
Маловідомі історії харківській завулків

Цикл відеоекскурсій присвячений маловідомим чи невідомим сторінкам історії Харкова. На цих відео Владислав Проненко розповідає про минуле харківських вулиць, будинків, пам’ятників та архітектурних споруд. А також – історії людей, чиє життя було нерозривно пов’язане з ними. Наприклад, під час однієї відеоекскурсії автор зупинився на вулиці Конторській. Біля того самого будинку, де колись проживав політичний та громадський діяч Микола Міхновський.    

«Саме за тими стінами оформилась ідея української держави, вироблена Миколою Міхновським у своїй знаменитій праці «Самостійна Україна», – розповідав Владислав Проненко, – саме тут Микола Міхновський писав листи Борису Грінченку, Івану Франку, Михайлу Грушевському. Дослідники пишуть – «харківська доба» або «харківський проект» Миколи Міхновського. Так, він приїхав нікому невідомим випускником Київського університету, миттєво згуртував харківську громаду, тут народилася перша українська революційна партія. Саме тут, в Харкові, народилася ідея Української держави». 

Також під час відеоекскурсій була зачеплена тема збереження та вшанування пам’яті видатних людей. Це можна було побачити на відео, присвяченому постаті Квітка-Основ'яненка. Там Проненко зупинявся біля парку, де колись розташовувалася його садиба. «Спогади про останні дні Квітки та його похорони були оприлюднені в 1866 році в якомусь харківському альманахі, – розповів Владислав Проненко, – і з того часу ніде не передруковувались і не перекладались. Тобто, як джерело інформації, вони тепер існують тільки в двох примірниках. Більше того, могила Квітка-Основ'яненка загублена».

comments powered by HyperComments