В Харкові відбувся круглий стіл на тему: Територіальна оборона в Харківській області - Фактор миру та стабільності.

Тетяна Зарубіна  |  Середа, 25 травня 2016, 17:09
Експерти обговорили, що таке територіальна оборона, як формувати структуру в кожному районі, і продовжувати активне розгортання загонів.
В Харкові  відбувся круглий стіл на тему: Територіальна оборона в Харківській області - Фактор миру та стабільності.

Спікерамі зустрічі стали В'ячеслав Целуйко, доцент кафедри політології ХНУ ім. В.Н. Каразіна, військовий експерт; Кравченко Андрій Володимирович - кандидат соціологічних наук і Рущенко Ігор Петрович - доктор, соціологічних наук, автор книги «Російсько-українська гібридна війна: погляд соціолога».

Як розповів В'ячеслав Целуйко, фактично зараз кожна область повинна мати формування територіальної оборони - стрілецькі батальйони, роти охорони військкоматів, і загони територіальної оборони - при штаті до 300 осіб кількість бійців на кожен район має бути від 600 до 1500 чоловік. Зараз це значно менше, результати по місту і області пов'язані тільки з діями громадських активістів6 "Динаміка позитивна, сподіваємося, до кінця року хоча б одну роту сформуємо - при наявності громадянських активістів і підтримки військкоматів. Цілі і завдання загонів, які формуються - охорона комунікацій в районах проживання, будівель влади, підтримання безпеки за місцем проживання, і недопущення підвищення криміногенної обстановки. також до переліку функцій входить патрулювання і чергування на блокпостах, боротьба з мародерами. Особовий склад територіальної оборони - цивільні люди, в рамках своїх районів проживання"


Соціолог Андрій Кравченко розповів про ставлення жителів Харкова до армії і територіальної оборони: «Територіальна оборона не є насадженням держави, це рух самого суспільства. Найбільше побоювання харків'ян викликає проблема АТО. Це серйозний страх. Знаходження шляхи вирішення цієї проблеми є важливим завданням, харків'яни готові надавати допомогу. Серед всіх харків'ян 33 відсотки жителів готові добровільно зайнятися підготовкою свого житла до оборони. Харків'яни більше довіряють армії, ніж добровільним батальйонам. 28 відсотків надавали жителів допомогу людям АТО.В разі військових дій армія матиме більшу підтримку населення. На цьому можна вибудовувати програму популяризації територіальної оборони »


Рущенко Ігор свою доповідь присвятив роздумам, яку роль відіграє така оброни в гібридної війні: «В цілому, це нове явище в суспільстві, і для успіху важливо розуміння суспільством самого терміна територіальна оборона. Це процес протистояння агресії противника в окремих адміністративних едініцах країни. За своєю суттю то постійний процес. Гібридна війна передбачає реінжиніринг політичної системи, противник намагається впливати на державу. Порушується внутрішній світ, порядок. Успішна терроборона - це сприяння людей, спілкування бійців, це люди місцеві, лояльні до світу і порядку.»

Варто відзначити, що з липня в кожному військкоматі з'являється спеціальна посада офіцера, відповідального саме за територіальну оборону. Створення посади заступника районного воєнкома по терробороне передбачає, що з боку військкоматів активність стане более, і Харків буде належно захищений повноцінними загонами територіальної оборони.
 

comments powered by HyperComments