Музеї стануть ближчими до людей

Вівторок, 31 травня 2016, 18:10
У Харкові буде реалізований проект «Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеї», який представить мешканцям міста зовсім новий музейный формат
Музеї стануть ближчими до людей

У межах цього проекту проходитимуть різноманітні семінари та відкриті лекції за участі українських, німецьких та фінських спеціалістів. Під час цих заходів буде реалізована тренінгова програма з теорії та практики участі відвідувачів у музеї. Як результат, учасники отримають можливість реалізувати вже власні міні-проекти. За словами організаторів, цей проект перш за все націлений на те, щоб змінити сам музейний формат і дати можливість музеям та громадськості вести діалог між собою.

«Якщо подивитися на історію музею в Радянському Союзі, то це був один із витоків системи пропаганди, – розповів Владислав Піоро, директор Українського центру розвитку музейної справи, – він мав формат монологу і мусив донести потрібну інформацію, сформувати певну модель світосприйняття. А музей у вільному суспільстві має інші цілі та функції. Це, зокрема, медіація, це інтерпретація, це формулювання сенсів і робота з громадою. Це, власне, пошук відповідей не тільки на запитання про минуле, а й про майбутнє. В тому числі пошук відповідей на глобальні, актуальні питання. На питання смислові й ціннісні».

Проект «Культ чи культура» стартує завтра, 1 червня. Він розпочнеться з семінару «Учасницькі практики в музеях», який відбудеться в приміщенні кворкінгу «Спалах» о 13.00. «Ідея змінити саму форму комунікації з відвідувачами музею є основою цього проекту, – розповіла Тетяна Пилипчук, завідувачка науково-дослідним відділом Харківського літературного музею, – це нові комунікативні зв’язки. Музей – це не той, хто пропонує готові висновки та рішення. Музей – це, по суті, модератор культурного діалогу. Це один з голосів, який знаходиться на одному рівні з відвідувачами».

comments powered by HyperComments