Чому інтернатівська система калічить дітей і як зберегти права сиріт, розповів Роман Марабян

Тетяна Зарубіна  |  Середа, 1 червня 2016, 16:39
Роман Марабян, головний лікар Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини №1, розповів про реформу інтернатської системи та ситуацію з сиротами в Україні.
Чому інтернатівська система калічить дітей і як зберегти права сиріт, розповів Роман Марабян

Проблема дітей - сиріт досі актуальна і болюча для України, на відміну від більш розвинених країн. В Україні Міністерство освіти і науки має на балансі близько 700 шкіл інтернатів, міністерство Мінсоцполітики має 52 інтернату, 38 Будинків дитини має Міністерство охорони здоров'я. При цьому принцип школи - інтернату, коли дитина проводить в школі 5 днів, а на вихідних повертається додому, не працює. Багато батьків вважають за краще роками не бачити дітей. Таким чином, переривається зв'язок між дитиною і батьками. Це закрита система, куди батьки просто впихають дітей,пояснив Роман.

«Ніхто не говорить, що потрібно ліквідувати інтернати. Необхідно готувати наші школи до інклюзії, до інтеграції дітей в звичайні школи. Сьогодні система не працює, діти відірвані від сім'ї, на виході з інтернатівський системи нас чекає проституція, суїциди, ця система калічить дітей », - акцентував увагу Роман.

Зараз президент ініціював реформу інтернатівської системи. Кращий вихід на сьогодні - створення системи патронажної сім'ї, коли, умовно кажучи, прийомні батьки отримують по 3 тисячі гривень або більше, при цьому виховують дитину в домашніх умовах. Ця схема має на увазі, що на час позбавлення недбайливих матерів батьківських прав або інших процедур дитина буде відправлятися не в Будинок дитини, а прямо в патронажну сім'ю. При цьому мова не йде про лежачих і важко хворих дітей - за словами Романа, майбутніх батьків потрібно готувати і навчати, тільки після цього вони зможуть впоратися з такою дитиною.

На сьогодні, за словами Романа, з усиновителями все в порядку - вони є. Цьому посприяв комплекс законів, прийнятий при Вікторі Ющенко, коли кожна область була зобов'язана створити умови для роботи дитячих будинків сімейного типу та збільшення кількості  усиновлювачів, виникло навіть негласне змагання між чиновниками. Все це відбувалося в період з 2006 по 2010 рік, але зараз, констатував Роман, система знову просідає і інтернати повернулися до своєї стабільної роботи, не особливо дбаючи про відправлення дітей до прийомних сімей.

«Мова не йде про те, що б розформувати інтернати. Але в першу чергу для кожного працівника інтернату, для кожного чиновника на першому місці повинні бути інтереси дитини. А в такому випадку найкраще, що може отримати дитина - це усиновлення. Потім перевагу варто віддавати родичам - опікунам, патронажним сім'ям, і лише потім - дитячим будинкам сімейного типу та інтернатам », - сказав Роман. За його словами, наразі продовжуєтся активна робота в плані зміни законодавчої бази і реформування системи інтернатів надалі.

comments powered by HyperComments