У Харкові з'явиться Українська академія педіатрії

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 2 червня 2016, 15:32
У Харкові пройшла прес-конференція про створення в Харкові філії Української академії педіатрії (УАП) - асоційованого члена Європейської академії педіатрії.
У Харкові з'явиться Українська академія педіатрії

Учасники прес-конференції розповіли про завдання УАП, доступі батьків в реанімації до дітей, і педіатрії в системі громадського здоров'я після впровадження медичної реформи - що і як ізменітся.Спікерамі стали члени Харківської експертної групи з проведення медичної реформи Андрій Пеньков, кандидат мед. наук, президент Українсько-німецької медичної асоціації і Вікторія Мілютіна, лікар-педіатр, директор Українсько-німецької медичної асоціації, депутат Харківської обласної ради.

Реформа системи охорони здоров'я є сегодня найбільш очікуваною реформою для українців. Українські лікарі ма ють хороші навички, знання и часто великим старанням. Саме зараз їм потрібна допомога - и з боку держави, и з боку академічної спільноті, Пожалуйста спріяло б їх навчанню новим технологіям, новим методам лікування на принципах доказової медицини. З цією метою булу Створена Говорячи про сімейне лікарській практиці, яку хотіли впровадити в Україні, Андрій Пеньков уточнив, що швидше за все Україні неможливо швидко реформувати охорону здоров'я: «Ніхто не відповідає за якість реформи, тому сьогодні ми не отримали ні сімейного лікаря, ні педіатра, як наприклад, в Британії. Первинна стратегія реформи передбачала перехід на лікарів загальної практики. В Естонії, наприклад, за допомогою освіти і інвестицій створили інститут якісної сімейної медицини, але це тривало 10 років. Сьогодні у нас МОЗ і багато депутатів зрозуміли, що педіатрію не можна прибирати повністю. У нас швидше за все не буде переходу на повністю сімейних лікарів.

Окремо торкнулися питання доступу батьків до реанімації до дитини: «Уже проведено дослідження, які довели - дитина завжди повинен бути з батьками, 24 години на добу. Україна підписала всі міжнародні конвенції, за якими батьків повинні пускати в реанімацію, але поки що багато реанімації все ще закриті. Все це рух ведеться паралельно з боротьбою за забезпечення дітей паліативної допомогою. », - Розповів Андрій Пеньков.

Ще одна хвилююча тема - призначення ліків дітям. Багато некомпетентні лікарі призначають непотрібні «брендові» препарати. За словами Андрія, в цьому перш за все винна система освіти майбутніх лікарів: «Я не відкрию таємниць, як сьогодні студенти отримують оцінки», - сказав Андрій.

Вікторія Мілютіна додала: «Найчастіше брендові або українські аналоги взагалі не потрібні. За сучасними протоколами при простому нежиті взагалі не потрібно давати ніякі препарати. Звичайно, вся фармакологія буде дико чинити опір реформі »

За словами Вікторії і Андрія, вони готові співпрацювати з вузами: «Необхідно взаємне рух професійних організацій і політична воля для здійснення реформи. сама система себе змінити не може. Лікарі потребують сучасної інформації, навіть підручники в вузах зараз застарілі. Реформа це еволюційний шлях зміни. А що стосується нашого регіону - педіатрична школа у нас сильна », - доповнила Вікторія.

Громадська організація «Українська Академія Педіатрії» своєю діяльністю прагнем розшіріті зв'язки между медичними спільнотамі України та других держав, Сприяти Впровадження в Україні міжнародніх стандартів Надання медичної допомоги дітям, реализации захисту прав и свобод. Напрямки діяльності УАП є доля у створенні програм додіпломної, післядипломної освіти, медичний протоколів. Важлівім для национальной педіатрічної Галузі академія считает розвиток науки та доля українських науковців в міжнародніх дослідженнях.

comments powered by HyperComments