Рослинні жири, крохмаль і кишкова паличка. Батьки з’ясували, чим годують у дитсадках

Четвер, 2 червня 2016, 15:55
Звернення до місцевих чиновників залишаються без відповідей, а поліція веде розслідування.
Рослинні жири, крохмаль і кишкова паличка. Батьки з’ясували, чим годують у дитсадках

Діти відмовляються їсти в садочку, пояснюючи, що їм несмачно. Дорослі провели самостійне розслідування. Вони звернулись до двох лабораторій: «Товариство захисту прав споживачів» та в «Стандартметрологію». З’ясувалося, що «масло», що поставляється в дитячі садки, на 82% складається з рослинних жирів, хоча декларується як ДСТУ.

«На папері — вищий гатунок, має бути 100% м'яса, за результатами проведеної експертизи — в кращому разі перший сорт, у складі — 6% крохмалю, що є неприпустимим в дитячому харчуванні. Тобто це, навіть, не спред. Це, фактично, отруєння дітей», — відкоментував дані по колбасних виробах депутат облради від фракції «Самопоміч» Віктор Кисіль. Склад «сиру» не відповідає продукту, до того ж було знайдено кишкову палочку.

Офіційні звернення до чиновників (керівника відділу освіти О. Бабельчук, голови Харківської райдержадміністрації Ю. Раїни, його першого заступника Ю. Бондаренка), за словами депутата, не допомагають. «Говорив про невідповідність якості, про зависокі ціни закупівлі продуктів. Пройшло 2 місяці. Реакції нема – як постачались неякісні продукти, так і продовжують постачатись. Саме тому ми вирішили перенести це питання у публічну площину, оскільки чиновники не реагують жодним чином. Треба віддати належне правоохоронним органам. Відкрито кілька кримінальних впроваджень за фактами закупівлі неякісних продуктів харчування», — повідомив Віктор Кисіль.

«Ми пов'язані тендером. Поки не буде рішення по цьому кримінальному впровадженню, я не можу змусити управління освіти розірвати договір з постачальником. Оскільки бізнесмени можуть подати в суд, і в нас будуть неприємності», — виправдовується голова Харківської райдержадміністрації Юрій Раїна.

За спостереженнями депутата, в тендері з закупівлі хліба пшеничного із борошна вищого ґатунку для загальноосвітніх навчальних закладів Харківського району перемогу здобув «Люботинський хлібозавод». Завод запропонував постачати хліб пшеничний з борошна в/ґ за

ціною 13,56 грн/кг, булку – 44,00 грн/кг, батон – 17,44 грн/кг (ціни вказані з ПДВ). Загальна вартість поставки – 860 тис. грн. В той же час корпорація «Слобожанська паляниця», яка теж брала участь у тендері, запропонувала ціну, нижчу в середньому на 33%, але їй було відмовлено. Цікаво, що через день, 20 січня 2016 р. ПАТ «Люботинський хлібозавод» запропонувало постачати відділу освіти Жовтневого р-ну м. Харків той самий пшеничний хліб з борошна в/ґ за значно нижчою ціною – 6,70 грн/кг. Яким чином ціна за 2 доби стала вдвічі нижчою – невідомо. Тобто загальна сума збитків на закупівлі хліба для Харківського району складає близько 400 тис. грн.

Віктор Кисіль звернувся до Держфінінспекції в Харківській області та інших державних органів із проханням провести розслідування та «припинити труїти наших дітей та розкрадати бюджетні кошти».

comments powered by HyperComments