Дитсадівців, врятованих від вивезення з України, довелося повернути на Луганщину (відео)

Середа, 8 червня 2016, 18:25
Волонтери заявляють, що декому з дітей знайшли батьків, але залишитись у новій родині вони не могли — немає документів.
Дитсадівців, врятованих від вивезення з України, довелося повернути на Луганщину (відео)

«Із загальної кількості дітей, які поступили до нас з Луганської області, значна частина в ході дворічної роботи з їх документами, особистими справами, отримали новий статус. У них з'явилися усиновителі, й діти були усиновлені громадянами України. Таким чином, залишилися 45 дітей. У 26 з них документи залишилися прикріпленими до Луганської області, а решта отримали інші документи, які знаходяться на стадії зміни, і це дозволяє нам або залишити їх в наших будинках дитини, або визначити їм у найшвидшому часі усиновителів, з якими вже частина цих дітей знайомиться», — зазначив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

За його словами, протягом двох місяців Луганська ОДА вимагає у Харківської повернення цих дітей. Керівництво Харківщини пішло назустріч тільки після перевірки будинків дитини в Луганській області уповноваженими представниками нашого омбудсмена. Він висловив упевненість в тому, що переїзд не нанесе дітям психологічної травми.

«Я сам був присутній при прийманні дітей у 2014 році з Луганської області, я бачив їх стан — і моральний, і психологічний, бачив всі ті проблеми, які були у них зі здоров'ям. Ми провели колосальну роботу за ці два роки: дітям було зроблено понад 50 хірургічних операцій, у тому числі — таких, що були пов'язані з корекцією вад серця, з іншими вродженими станами, нам вдалося суттєво покращити стан їх здоров'я. Я не думаю, що сьогоднішній переїзд, коли діти подорослішали, оточені любов'ю та увагою вихователів, стабілізовані психологічно й емоційно, стане для них великою психологічною травмою», — цитує Галацана прес-служба ХОДА.

Водночас, керівниця «Волонтери: дорослі — дітям» Вікторія Тищенко повідомила виданню «Накипело», що діти за два роки адаптувалися у Харкові, для багатьох з них знайшлися прийомні батьки, але через відсутність відповідних документів усиновлення цих дітей стало неможливим.

Вікторія зазначає: «Діти майже забули негативний досвід, вони щиро прив'язалися до співробітників «Зеленого гаю» та волонтерів, які відвідують їх щотижня. Але зараз цих дітей чекає нове потрясіння. У зв'язку з поновленням роботи Луганського обласного дитячого будинку № 2 в Сєвєродонецьку прийнято рішення про переселення дітей у цей будинок. Луганський дитячий будинок розрахований на дітей до чотирьох років, а це означає, що в найближчому майбутньому кожної дитини чекає нове переміщення, тому що в групі вже все діти старше чотирьох років». Окрім того, дитячий будинок знаходиться на другому поверсі тубдиспансеру, і волонтери побоюються, що діти захворіють.

Одна з заковик, яка заважає залишити дітей в Харкові, — це юридичні документи, які через два роки так і не були передані до Харкова. За словами експерта з прав дитини Людмили Волинець, на сьогоднішній день ніхто не знає, де вони знаходяться. «Вони «з'являються» тоді, коли мова йде про усиновлення конкретної дитини, і вони «пропадають», коли мова йде про всіх дітей. Діти були привезені тільки з медичними документами, юридичні були відсутні і їх дуже болісно витребували з кожного приводу. У моєму розумінні — це своєрідне маніпулювання дітьми», — каже Людмила Волинець.

Органи влади Луганської та Харківської областей до переговорного процесу не залучили третю сторону, підкреслює представник уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина. «Ми не були в курсі цього процесу. Якби нас запитали, ми сказали б, що вважаємо повернення дітей не доцільним і таким, яке не сприяє інтересам дітей», — підкреслює вона. Організація планує моніторинговий візит до Сєвєродонецьку. Якщо Луганська область не створила належних умов і не розуміє, що станеться далі з кожною дитиною, то це питання для серйозної розмови на рівні Мінсоцполітики, місцевих органів влади, органів опіки щодо того, щоб подібних випадків в майбутньому не було. Ця ситуація увійде в доповідь за підсумками 2016 року року з прав уповноваженого людини, що не сприятлива для дітей діяльність чиновників, підкреслює Філіпішина. «Накипело» пише, що «Волонтери: дорослі — дітям» обіцяють не припиняти шефство над дітьми.

Нагадаємо, у 2014 році діти з Луганська були доставлені до нашого міста після невдалої спроби бойовиків вивезти їх за межі України. Тоді за малечу вступилися омбудсмени РФ та України. Зустріч проходила у Харкові.

comments powered by HyperComments