Німеччина допомагає переселенцям

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 9 червня 2016, 17:21
«Станція Харків» у рамках ініціативи «Психосоціальна підтримка та робота із конфліктами» створила проект «Станція нового покоління" за підтримки Німецького уряду.
Німеччина допомагає  переселенцям

У прес-центрі «Kharkiv Today» відбулась прес-конференція за проектом «Станція нового покоління», який здійснюється  ГО ВІ «Станція Харків» у рамках проекту «Психосоціальна підтримка та робота із конфліктами», що є одною з Ініціатив інфраструктурної програми для України Німецького уряду, що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Аліса Вєнєвцева (голова правління ГО ВІ «Станція Харків»), Олена Винник (координатор проекту від ГО ВІ «Станція Харків»), Александр Отто (керівник проекту "Психосоціальна підтримка та робота із конфліктами") та Давід Фюхтйохан (координатор проекту "Психосоціальна підтримка та робота із конфліктами") розповіли про партнерство, проект, ідею створення, мету та попередні результати.Проект «Станція нового покоління - Психо-соціальна адаптація дітей та підлітків ВПО у Харківській області» розпочався 22 квітня 2016 року у Харкові та регіональних пунктах в Ізюмі, Балаклії, Барвінкове та Куп’янску Вузловому. Йогоо тривалість складатиме 6 місяців.

Проектом передбачено проведення заходів, спрямованих на адаптацію в новому середовищі та підвищення мотивації до навчання, свідомого вибору майбутньої професії та розвитку навичок, необхідних в сучасному середовищі, культурного розвитку дітей та підлітків з сімей внутрішньо переміщених осіб та приймаючих громад.Сума бюджету складає близько 2 022 360 грн.

Для досягнення даної мети використовується принцип інклюзії. У Харківському і 4-х регіональних пунктах організовано постійно діючі дитячі кімнати, в яких працюють професійні аніматори, психологи, велике навантаження мають логопеди. Діти та підлітки отримують допомогу репетиторів у підготовці до школи,  у шкільному навчанні, підготовці до вступу до вузів, вивченні англійської мови. Усі сервіси надаються в повній мірі, як ВПО так і представникам приймаючих громад.

“Інтеграційний підхід, що ми використовуємо полягає у тому, що ми працюємо не лише із внутрішньо переміщеними особами, але й з іншими вразливими групами місцевої громади. Важливим компонентом такого підходу є підтримка громадських та державних організацій, що надають послуги для місцевих громад. Під час пошуку партнерів для реалізації проектів, використання саме інтеграційного підходу для нас була визначальною. Приємно було дізнатися про досвід роботи “Станції Харків” та зрозуміти, що вони розділяють наші принципи роботи”, - зауважив Александр Отто

Для організації дозвілля і розвитку творчих здібностей дітей проводяться майстер-класи та групи за інтересами.  Для підлітків пропонуються тренінги із комунікації та вирішення конфліктів, лідерства та роботи в команді. Передбачені екскурсії, відвідування театрів і святкові заходи, під час яких діти мають можливість не тільки відпочити, а і показати свої творчі здібності у конкурсах.

«Ідея створення проекту «Станція нового покоління» була в нас давно. Волонтерська ініціатива «Станція Харків» вже півтори роки працювала з дітьми: психологи, логопед, навчання та інше. Але комплексний підхід ми змогли зробити тільки зараз, у партнерстві з GIZ. Наші пункти допомоги у Харкові, Ізюмі, Балаклії, Барвенкові, Куп’янськ Вузловому розширили свої можливості та більш ефективно працюють для тих, хто потребує підтримки.», – розповіла Аліса Вєнєвцева.

Проект набирає обертів, кожного тижня розширюється спектр заходів завдяки участі у проекті не тільки співробітників проекту, а й волонтерів «Станція Харків», однієї з потужніших організацій в Україні.Кінцевою метою проекту є надання можливостей дітям та підліткам оцінити свої особисті та професійні якості, розвивати свої здібності та обдарованість, зробити крок до усвідомлення себе як особистості задля підтримки розвитку громадянського суспільства в Україні, руху до європейських цінностей.

«Завдяки підтримці уряду Німеччини діти отримали змогу бачити світ кольоровим. Це дуже важливо, зважаючи на те, що вони бачили в зоні війни, в якому емоційному та психологічному стані потрапили до нас. Майже ніхто не посміхався, мали психологічні та навіть фізичні проблеми, тривалий час не відвідували школи. Але дитинство потрібно і саме діти – це наше майбутнє. На сьогодні ми маємо близько 1700 звернень у 5 пунктах допомоги Харкова та області. Малеча та підлітки відвідують заходи, які передбачені проектом, знайомляться з новими друзями та відчувають себе впевненіше. Так, саме для цього ми і працюємо.», – прокоментувала Олена Винник.

Довідка: Проект «Психосоціальна підтримка та робота із конфліктами» є одною з Ініціатив інфраструктурної програми для України Німецького уряду, що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Ініціативи націлені на допомогу регіонам з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб, а саме: Харківська, Дніпропетровська та Запорізька області.

comments powered by HyperComments