В ім’я науки. У Харкові відбулися V Наукові пікніки

Субота, 11 червня 2016, 09:01
У місті відбувся найбільший в Україні фестиваль науки, освіти та науково-популярної культури – Наукові пікніки.
В ім’я науки. У Харкові відбулися V Наукові пікніки

Тоді в парку Шевченка зібралися експериментатори найрізноманітніших спеціальностей, представники освітніх та культурних установ, члени громадських організацій, які презентували плоди своєї діяльності. Завдяки їх зусиллям відвідувачі Наукових пікніків мали можливість поглибити свої знання у сфері біології, фізики, математики, медицини, історії чи робототехніки.

Олександр Кобзін, «Лаборатория сумасшедших ученых»: «Ми показали декілька хімічних та фізичних експериментів. Власне, це те, що ми показуємо на власних наукових шоу для дітей і дорослих. У нас є прилад для малювання картин за допомогою відцентрової сили і котушка Тесла, яка генерує блискавки. Наукові пікніки – це прекрасний формат для популяризації науки. Адже він дає дітям альтернативу таким спокусам, як телебачення чи інтернет. Він пробуджує інтерес до науки. І ми кожен раз беремо участь у цьому заході. Адже вважаємо, що це дуже правильний підхід».

Вікторія Крукова, директорка навчального центру «ЛандауЦентр»: «Ще восени 2013 року організаторами перших Наукових пікніків були саме ми. Для нас Наукові пікніки – це щось більше ніж просто свято науки. Тому брати у ньому участь – для нас велика честь. Ми справді готувалися і сьогодні привезли два дивних експонати. Які ми зробили власноруч з нашими науковцям та консультантами. Перший називається «Краса в русі». Це перетворення одного руху на інший, демонстрація поступально-коливального руху. Інший має назву «Повітряні викрутаси». Це великий стіл з отворами, куди заходить повітря. І ми можемо дивитися, що таке левітація, що таке повітряна подушка. Вивчати тиск повітря всередині подушки. А також ми можемо дивитися, як рухається молекули в твердому та газоподібному стані».

Особливість Наукових пікніків полягає в тому, що тут про складні часом речі розповідають простою мовою, яку можна зрозуміти незалежно від віку та освіти. Наочні експерименти, діючі макети та зразки, головоломки, дрони – все це дозволяє зацікавити відвідувачів наукою, а в переситові – сприяти її подальшій популяризації.

comments powered by HyperComments