У Харкові запроваджують нову систему реабілітації для дітей з ДЦП

Середа, 15 червня 2016, 17:16
Другого «Павука» встановили у Харківському обласному спеціалізованому будинку дитини №1.
У Харкові запроваджують нову систему реабілітації для дітей з ДЦП

Дитячий церебральний параліч — складне захворювання нервової системи. Ключову роль в реабілітації відіграє фізична активність і вправи, які діти виконують за допомогою цілого комплексу спеціального устаткування.

«Раніше вертикалізацією дітей займалися медичні сестри. Вони просто утримували малюка і фіксували його у вертикальному положенні, використовуючи тільки свої фізичні можливості, — розповідає головний лікар закладу Роман Марабян. — Це складно і фізично важко навіть для самих медсестер, не кажучи вже про дітей. Вертикальне положення дуже важливо для реабілітації дітей з ДЦП. У дитини починають функціонувати області головного мозку, які відповідають за прямоходіння і координацію, відправляючи до м'язів необхідні сигнали».

Систему «Павук», яка дозволяє дитині компенсувати недостатню м'язову активність, розвинути координацію рухів, надав закладу благодійний фонд «MAXUS».  

«Важливо, що ми отримали систему в розширеній комплектації — саму клітку, розтяжки, противаги для повного і часткового підвішування, а також спеціальну рейку, яка дозволяє дитині не просто утриматися в вертикальному положенні, але і пересуватися на невелику відстань — 2-2,5 метра. Це у всіх сенсах крок вперед для нас і для дітей», — пояснює головний лікар.

Зараз в обласному будинку дитини постійно знаходяться 60 дітей, більшість яких має діагноз «ДЦП». Ще близько 400 дітей з Харківської області і зони проведення АТО, щорічно приїжджають для проходження місячного курсу реабілітації.

Тут планують розширювати реабілітаційні можливості лікарів. Так, для системи «Павук» потрібно придбати спеціальні столи, які урізноманітнюють набір спеціальних положень для занять. В цілому, комплекс реабілітації дітей з ДЦП складається з безлічі напрямків, наприклад, столи для Бобат-терапії, спеціальна доріжка для ходьби «Локомат» тощо. Це, пояснює Роман Марабян, базовий стандарт лікування дітей з ДЦП, який використовується в розвинених країнах.

comments powered by HyperComments